RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Із Захарченка сміються навіть прихильники ДНР: два сценарії усунення ватажка бойовиків

Чому та коли можуть прибрати нинішнього ватажка донецьких бойовиків

Чому та коли можуть прибрати нинішнього ватажка донецьких бойовиків Олександр Захарченко Фото: EPA/UPG

"Олександр Захарченко незабаром може залишити пост глави ДНР". Приблизно такі заголовки днями з'явилися в деяких російських ЗМІ. Варто відзначити, що ватажку донецьких бойовиків вже не раз пророкували відставку і навіть фізичну ліквідацію, однак "керманич" Донбасу все ще залишається на своєму місці. Чи існує ймовірність, що Кремль дійсно усуне Захарченка, і хто може зайняти його місце, розбирався "Апостроф".

Наступник на підході

Чутки про невдоволення Москви персоною Олександра Захарченка і, як наслідок, його швидку відставку почали активно курсувати ще з літа минулого року. Спочатку цю інформацію оприлюднила українська розвідка, мовляв, Захарченко і його орли розкрадають російську допомогу, серйозним дядькам з Кремля це не подобається, і Сашка треба посунути. У вересні ЗМІ вже навіть називали прізвище можливого наступника Захарченка: пост ватажка ДНР мав зайняти екс-регіонал Олександр Бобков. Але якось не зрослося. Коли в листопаді в результаті "державного перевороту" в Луганську Кремль помножив на нуль Ігоря Плотницького, хмари над Захарченком згустилися особливо похмуро, проте ватажок донецьких бойовиків зміг утриматися при владі.

Цього разу на місце Захарченка російські ЗМІ призначають голову так званої "народної ради ДНР" Дениса Пушиліна.

"Чому б і ні. Ця людина легше сприймається країнами Заходу, його можна подати навіть Україні як договороздатного, адже він бере участь у роботі контактної групи в Мінську", - говорить "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

"Він [Пушилін] розкручений медійний персонаж. Це ідеальна риса для кремлівської маріонетки", - додає "Апострофу" військовий оглядач Юрій Карін.

Але для того, щоб Захарченка "пішли", на думку Тишкевича, "куратори російської операції в Донецьку повинні бачити необхідність змінити формат". "Якщо Росія почне грати сценарій країни-миротворця, якимось чином йти на компроміси із Заходом і демонструвати прогрес, щоб домогтися якщо не скасування, то хоча би призупинення санкцій, то в такому разі простіше почати з чистого аркуша та прибрати одіозних особистостей", - зазначив аналітик.

Олександр Захарченко та Денис Пушилін

Правда, на думку виконавчого директора Українського інституту майбутнього Віктора Андрусіва, найближчим часом у Кремлі не будуть робити різких кроків.

"Враховуючи чемпіонат світу з футболу, я не думаю, що саме зараз можливі якісь ротації. Росії краще не актуалізувати зараз це питання взагалі", - каже "Апострофу" експерт.

Кум Асланбека

Але після футбольного форуму ватажкові донецьких бойовиків, цілком можливо, доведеться пакувати валізи, адже об'єктивно поточний стан справ на Донбасі зовсім не на користь Захарченка.

По-перше, вже близько місяця у ЗМІ перманентно курсують повідомлення про те, що радник Володимира Путіна Владислав Сурков вже не є куратором сепаратистських анклавів Донбасу.

"А Захарченко – це абсолютно людина Суркова і його креатура. Захарченко навіть кум Суркова, і останній хрестив дитину Захарченка", - пояснює "Апострофу" донецький блогер і журналіст Денис Казанський.

"Разом з "Ташкентом" (так званим "міністром доходів і зборів ДНР" Олександром Тимофєєвим, - "Апостроф") Захарченко працював на благо Асланбека Дудаєва, в миру Владислава Суркова, і грабував окремі райони Донецької області, - додає Юрій Карін. - Природно, зміна куратора тягне за собою і заміну цих персонажів. Тепер Донбас повністю переходить під кураторство ФСБ".

Відповідно, "нова мітла" Кремля може бути вже не настільки лояльною до Олександра Захарченка і відмовитися закривати очі на такі "дрібні витівки" ватажка бойовиків, як крадіжка російських подачок.

Читайте також: ДНР-ЛНР стали занадто дорогими: в Кремлі готують різкі рішення

По-друге, восени на окупованій території Донецької області призначено так звані "перевибори глави республіки". Чим не вдалий момент для того, щоб перековбасити верхівку окупаційної адміністрації? Ясна річ, що, якщо Кремль вирішить залишити Захарченка на своєму посту, на фейковому голосуванні йому намалюють усі 99% голосів, однак кредиту лояльності навіть від найвідданіших "свідків "Новоросії" ватажок бойовиків вже не отримає.

Олександр Захарченко Фото: EPA/UPG

"Розумієте, Захарченка не особливо люблять навіть ті, кого війна нічому не навчила і хто досі виступає за ДНР і "Новоросію" від Луганська до Одеси, - пояснює "Апострофу" житель Макіївки Євген. - Усі зрозуміли, хто він такий. Усі кажуть, що він краде. Сміються з його виступів, нагород, поранень. Якщо в 2014 році, коли його типу обирали "головою ДНР", ніхто взагалі про нього нічого не знав, то зараз, якщо пройдуть вибори Захарченка, я думаю, народ не зовсім зрозуміє".

Утім, коли Кремль цікавила думка простих жителів Донбасу?

"Народ Донбасу точно не матиме жодного відношення до вибору. Кого б не поставили, його призначать згори та в результаті кулуарних рішень, а людей просто поставлять перед фактом", - резюмував Казанський.

Захворіти або сісти

Щоправда, навіть до фейкових "виборів" ватажок донецьких бойовиків може не дотягнути. Основних сценаріїв, за яких Олександр Захарченко раптово залишить свій іграшковий пост, два.

Сценарій перший – радикальний. За аналогією з відставкою Ігоря Плотницького. Який-небудь Олександр Ходаковський (екс-секретар так званої "ради безпеки ДНР"), який не раз досить погано висловлювався про Захарченка, оголошує його "зрадником республіки", шпигуном СБУ, спадковим масоном, членом секти "Біле братство" і скидає ватажка донецьких терористів.

"Захочеться раптом так званим "слідчим органам ДНР" погратися у боротьбу з корупцією. І вони зроблять вигляд, що Захарченко – корупціонер, його заарештують і можуть навіть нібито засудити, - пояснює Ігар Тишкевич. - Для бойовиків цей варіант найбільш цікавий, адже вони можуть тоді дорікнути Україні, що вона жодного великого чиновника не засудила, а вони, мовляв, засудили".

Сценарій другий – мирний. "Наприклад, Захарченко може піти за станом здоров'я, - додає Денис Казанський. - Така традиція ще родом з СРСР. Випускається заява, мовляв, Захарченко захворів, не може більше виконувати свої обов'язки, його місце займає виконуючий обов'язки, а потім цього в. о. якось легітимізують".

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів