RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

21 квітня

20 квітня

19 квітня

Всі новини

День Іллі-пророка 2018: історія, традиції і заборони в це свято

У четвер, 2 серпня, православні християни традиційно святкують Ільїн день.

Це свято відзначається на честь пророка Іллі. У цей день заборонено працювати, проводяться богослужіння, звучать молитви, а також готуються святкові частування.

Це свято бере свій початок за 9 століть до народження Ісуса Христа. Так, біблійний пророк Ілля народився в місті Фесвіі. У момент народження дитини батькові Іллі прийшло бачення, в якому ангели небесні сповивали і годували малюка вогнем. Цей сон став пророчим. Коли Ілля трохи підріс, від пішов жити в пустелю, де багато молився і дотримувався строгого посту.

З 2 серпня в Україні починаються так звані горобині ночі - нічні грози з блискавками і громом. Коли йде гроза, люди намагаються не підпускати до себе собак і кішок, тому що в цих тварин, за народними повір'ями, нечиста сила може від Іллі сховатися. Під час грози люди похилого віку рекомендують запалити святу свічку і поставити її перед іконою. Вважається, що це вбереже будинок від грому.

У цей день нерідким буває дощ. Він вважається благодатним, і, якщо вмитися їм, то можна зцілитися від хвороб. З цього дня встановлюється помірне тепло, світловий день скорочується, а ніч стає довшою.

Що роблять в цей день

Православні 2 серпня моляться і звершують богослужіння в ім'я пророка Іллі.

У цей день з давніх-давен було прийнято роздавати їжу малозабезпеченим і бездомним.

Також День Іллі був пов'язаний з початком жнив. Вважалося, що саме в це свято закінчується літо і починається осінь. У цей день під заборону потрапляли польові роботи.

В Ільїн день і після нього купання в водоймах - під забороною: вода стає дуже холодною - можна застудитися, а також в ній в це свято можна зустріти будь-яку нечисть. У свято Іллі вмиваються джерельною водою: це захищає від хвороб.

Крім того, в День Іллі не можна було відпускати домашніх тварин на вулицю, щоб нечиста сила не вселилася в них.

Чому не можна купатися

За старих часів люди вірили, що після Іллі купатися вже не можна. За однією з версій, релігійною, на колісниці пророк Ілля підносився на небо, то з копита однієї з коней, що везуть візок, впала підкова - і прямо в воду. Зіткнувшись з водною гладдю, підкова застудила всю воду у водоймі.

За іншою версією, в ніч на 2 серпня нечиста сила влаштовує масові посиденьки біля водойм.

Детальніше про погоду в серпні читайте в матеріалі "Апострофа": Дощі і прохолодно: синоптики розповіли про погоду в серпні.