RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Відомий письменник розповів про серйозні наслідки конфлікту між РПЦ і УПЦ КП

Розкол між Російською православною церквою і Константинопольським патріархатом через можливе надання автокефалії української церкви може стати "головним пам'ятником" путінського режиму.

Про це в ефірі радіо "Ехо Москви" заявив відомий російський письменник Віктор Єрофєєв.

За його словами, з усіх недавніх подій в Росії, включаючи інтерв'ю з можливими отруювачами Сергія і Юлії Скрипаль, а також виклик Олексія Навального на дуель директором Росгвардіі Віктором Золотовим, саме розкол з Константинополем "залишиться на століття".

"Мені здається, що, ось, знаєте, ось всі ці хлопці, які невдало виступили, і, ось, Золотов там зі своїм чудовим виступом, і так далі - все це відійде досить швидко, тому що... А це залишиться на століття, і це буде, напевно, головний пам'ятник цього режиму, цієї епохи. Тому що справа в тому, що політика політикою, але якщо ми говоримо про православ'я як про сутність релігії, це цікава, дуже глибока, дуже споглядальна і в якійсь мірі я б навіть сказав містична релігія... Це дерево ще в якійсь мірі давало якщо не плоди, то, зрештою, було зеленим. Тепер просто цей ствол разрубається навпіл", - говорить Єрофєєв.

Письменник вважає, що саме РПЦ в Україні дала привід для появи в української пастви бажання від'єднатися.

"І виходить, що, загалом, просто повернення не буде, і буде розкол. І правда буде на їхньому боці, тому що тут церква поводилася по-хуліганськи: вони не відспівували хлопчика, пам'ятайте, якого?.. Вони тиснули, вони стали інструментом політичного тиску і в Донбасі, і взагалі по всій Україні. Це були політичні розкольники ", - підкреслює він.

Також Єрофєєв підтримав Україну в прагненні вибратися на "європейський шлях" розвитку.

"З іншого боку, будь-який прояв свободи у вільної людини викликає тільки радість. І там є прагнення до свободи. Ну так, звичайно, вибиратися Україні з-під руїн Радянського Союзу важко. Але вона вибирається поступово і вона знаходить свій європейський шлях, до чого ми теж колись прийдемо. Так. Але вони пішли першими, їм важко, дуже важко, і Константинополь в даному випадку виступає за них і це розумно. ображатися на це просто дико, не кажучи про те, що там навіть немає формальних причин ображатися ", - резюмував письменник.

На відео дивіться з 18:45.

Нагадаємо, в храмах Московського патріархату ухвалили рішення припинити молитовне поминання Константинопольського патріарха Варфоломія. Крім того, збираються припинити і спільне служіння священиків Московського і Константинопольського патріархатів православної церкви.Також заборона накладається на участь в структурах під головуванням Константинополя.

Як повідомляв "Апостроф", Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив московському патріарху Кирилу про імплементацію рішення щодо автокефалії в Україні.