RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Як Україна готується до війни з Росією на морі: описано хитрий план

Після окупації Криму і втрати безлічі військових кораблів, ВМС України почали реалізовувати концепцію побудови москітного флоту.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів керівник "Українського мілітарного центру", сержант резерву морської піхоти Тарас Чмут.

За його словами, реалізація концепції проходить не зовсім так, як хотілося б.

"ВМС отримали шість малих броньованих катерів МБАК, ті, що в ЗМІ називають" Гюрза-М ", але це не так. Їх називають москітами, але вони мають максимальну швидкість ходу 25 вузлів, обмеження по дальності - до 50 морських миль, обмеження по мореплавству - до трьох балів, а з застосуванням зброї - до двох. Тобто це повільні катери для гарної погоди. для них на флоті є своя ніша і свої завдання, але їх не можна вважати москітами", - пояснив експерт.

Наступним кроком, за його словами, має бути будівництво десантно-штурмових катерів проекту "Кентавр".

"Їх спустили буквально кілька тижнів тому. Їх швидкість - до 50 вузлів, вони можуть виконувати патрульно-протидиверсійні функції і доставляти групи морських піхотинців до 32 осіб. При цьому вони краще вписуються в концепцію москітного флоту, оскільки вони швидкісні, малопомітні, і очікуємо, що вони будуть досить якісними. Сьогодні вони проходять добудову вже на воді, потім повинні пройти заводські і державні випробування. Десь через рік їх візьмуть до складу ВМС, але, можливо, і раніше", - розповів Чмут.

Потім, вважає він, має бути будівництво ракетних катерів проекту "Лань".

"Це класичний москіт - великі ракетні катери зі справжніми протикорабельними ракетами, які повинні бути досить морехідними, автономними для дії в ближній морській зоні для знищення кораблів класу до фрегата. Умовно кажучи, це основа великих надводних сил Росії на Чорному морі", - сказав експерт .

За його словами, цей проект ще не готовий до кінця. Є інформація про те, що закладення очікують до кінця року, але коли завершиться будівництво незрозуміло, бо самої ракети "Нептун" виробництва КБ "Луч", яка повинна бути встановлена на катерах, ще немає. Вона повинна пройти тестування, і до кінцевого продукту там ще роки роботи. Може трапитися так, що вийде катер, але без ракети, та й то в 2021 році або пізніше.

Детальніше про побудову москітного флоту читайте в матеріалі "Апострофа" - "Росія знайшла слабке місце України і переміщує фронт - військовий експерт".