RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Порошенко отримав підтримку США в питанні введення воєнного стану

США підтримують рішення президента Петра Порошенка про введення воєнного стану в Україні у відповідь на агресію Росії в Керченській протоці.

Про це заявив спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер.

"Я думаю, що існують конкретні причини, чому український уряд вирішив ввести воєнний стан на 30 днів у декількох регіонах страни. Щоб це не зачіпало президентські вибори, але дозволило мобілізацію призовників, пересування військових сил. Що стосується політичної відповіді, я думаю, що українська влада правильно зробила, потужно піднявши це питання в НАТО, ЄС, в двосторонніх відносинах", - зазначив він.

На його думку, агресією в Керченській протоці Росія намагалася вплинути на політику в Києві, виставивши існуючу владу в поганому світлі.

"Росія роками закладала цеглини, які привели до цього інциденту. Претензія на анексію Криму, претензія на територіальні води, побудова мосту, посилення військово-морських патрулів, одностороння претензія на контроль над доступом до Азовського моря. Ми говорили з партнерами і передбачали саме такі дії", - підкреслив Курт Волкер.

Він також припустив, що таким чином Росія намагається вплинути на українські вибори, так само як вона намагалася вплинути на вибори в Німеччині та Франції.

"Чого вони не розуміють, так це те, що українці змінилися, у них сильніше відчуття національного духу та ідентичності. Я хотів би відзначити витримку українських капітанів і моряків. Вони намагалися мирно пройти з Одеси до Маріуполя. Росіяни їх зупинили, атакували, мали, знову атакували, взяли на абордаж і захопили. І вони не стріляли у відповідь. Вони намагалися уникнути конфлікту і вели себе відповідально", - констатував представник Держдепартаменту.

Нагадаємо, Верховна Рада 26 листопада прийняла закон про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні". Рішення підтримали 276 народних депутатів. Згідно з указом, який оприлюднений на сайті президента, військовий стан в Україні запроваджується строком на 30 діб з 14:00 26 листопада в десяти областях України: Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій і Херсонській, а також у внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.