RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

28 травня

Всі новини

Віряни відзначають Хрещення: що потрібно знати про це свято

У суботу, 19 січня, християни східного обряду святкують Хрещення Господнє або Богоявлення.

Що це за свято

Це третій, саме великий і завершальне свято різдвяно-новорічного циклу. У народі воно має кілька назв: Водохреща, Водохреща, Водощі, Йордан, Ордань.

Як і на Різдво свято починається з куті в Святвечір. Наступні день - саме Хрещення, а після нього йде день Іоанна Хрестителя.

Що роблять в цей день

На це свято згадується і прославляється Євангельська подія - хрещення Ісуса Христа в річці Йордан святим Іоанном Хрестителем. У Святому Письмі сказано, що під час хрещення Ісуса з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух, і пролунав голос Божий, тому свято й називається Богоявленням.

У храмах в цей день проходить Святкова Літургія, яка завершується великим освяченням води. Цей обряд освячення води виник ще з перших часів християнства за прикладом Ісуса Христа, який освятив води Йордану.

Вважається, що вода, освячена 18 і 19 січня, називається Богоявленської або Йорданської і має однакову силу і застосування: нею освячують храми і будинки, дають пити тяжкохворим, зберігають удома протягом року до наступного Водохреща.

Традиції свята

Одна з традицій цього свята - хресний хід до хрещенській ополонці, яку називають Йордан, і масове купання в ній.

Після освячення і купання все люди повертаються додому. Батько бере з-за образу Божої Матері жмут сухих волошок, мочить їх в освячене воді і кропить усе в будинку; потім бере крейду і креслить хрести на образах, двері і шафах. Після цього сім'я сідала за стіл, але перед їжею пили святу воду, тому що вважається, що освячена на Водохреще вода має вживатися натще, адже саме за цієї умови вона має найбільшу силу.

Після обіду дівчата бігають до річки вмиватися в "йорданській воді" - "щоб були рожеві особи". На Гуцульщині хлопці водять своїх дівчат до ополонки, "щоб ся вмила і червона була".

Прикмети на Водохреща

У народі існувало чимало прикмет, пов'язаних з Хрещенням. Якщо в цей день ясна і холодна погода - на посушливе літо, похмура й сніжна - на рясний урожай. Під час освячення води йде сніг - добре роїтися бджоли і колоситься хліб. Якщо ніч зоряна - вродять горіхи і ягоди. На Водохреща раз співають колядки. У давнину після свята розпочинався новий весільний сезон, який тривав до Великого посту.

За матеріалами Укрінформу і "112 каналу".