RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

​Закон про булінг безпорадний: під Хмельницьким школяр-мажор довів вчительку до виклику "швидкої"

В Україні оштрафували учня за буллінг над вчителем.

Про це повідомляє видання kp.ua.

Інцидент стався в Нетішинській школі №1 Хмельницької області, де учень 8 класу влаштував булінг над вчителькою з фізики.

"Один з восьмикласників вибрав собі в жертви вчительку з фізики. У цьому класі посилена програма, і фізика по 4 уроки на тиждень. Педагог чудовий, спокійна жінка з великим стажем, проблем або скарг раніше не було. І ось цей юнак з початку навчального року почав третирувати вчительку - то на 15 хвилин запізниться, то просто, не дочекавшись дзвінка, мовчки піде з уроку. Включає голосно музику, показує непристойні жести. Потім пішли грубі звернення, образи - психологічний тиск. Дошкуляв він педагогу систематично, і вчителька просто не витримала і звернулася до мене із заявою", - розповіла директор навчального закладу Таміла Соболік.

Відповідно до закону, адміністрація школи повинна відреагувати на ситуацію. Тому було прийнято рішення зібрати комісію і розглянути інцидент.

"Ми переговорили з усіма учнями, вчителями та батьками, які також залучені в шкільний комітет. Є чітка інструкція, якої я вирішила притримуватися: після того як стало виразно ясно, що учень чинить моральний тиск на вчителя, я звернулася із заявою в поліцію. Потім був суд і рішення на користь педагога. Але цим ситуація не закінчилася", - уточнила Соболік.

Відзначають, що 28 лютого Нетішинський міський суд в Хмельницькій області прийняв рішення на користь 50-річного педагога. Старшокласник був визнав винним у скоєнні адміністративного правопорушення, і тепер згідно з судовим рішенням батьки юнака зобов'язані заплатити штраф в розмірі 850 грн.

Виявилося, що і для восьмикласника, і для його мами сплатити такий штраф - це не покарання і навіть не урок.

"Хлопчик специфічний, і вік, звичайно, складний, але він прямо перед комісією і на суді заявив, що вчительку з фізики не поважає і ходити до неї на уроки не хоче. А мама його лише руками розвела - "ну не поважає він її, як я можу поважати". Тобто заплатити штраф для них - це дрібниці. Треба буде - ще заплатять, але, судячи з усього, ставлення до педагога старшокласник не змінить", - заявила директор школи.

За словами нашої співрозмовниці, після суду хлопчик прийшов в школу і перше, що зробив, - образив вчительку. У жінки піднявся тиск, викликали швидку - півтори години її відкачували. Директор школи викликала маму хулігана, на що вона лише запитала, скільки має заплатити медикам.

"Так, це заможна родина, і за штрафи не переживають, це при тому, що згідно із законом за повторний буллінг сума збільшується. Але ми готові працювати з хлопчиком, щоб якось врегулювати цю ситуацію. Не повинно таке повторюватися. Поки одне радує - закон працює, і хоч так вчителі можуть відчувати себе трохи захищеними", - говорить директор Таміла Соболік.

Нагадаємо, з 19 січня вступив в силу закон про протидію булінгу. Цькування учнів обкладається штрафом від 850 до 1700 гривень або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин. Якщо цькування здійснене повторно або групою людей, покарання посилюється - від 1700 до 3400 гривень штрафу або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

За приховування випадків булінгу педагоги повинні будуть заплатити від 850 до 1700 гривень штрафу.

У разі вчинення правопорушення малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, штраф або громадські роботи накладаються на їх батьків або опікунів.

Як повідомляв "Апостроф", в Одесі в центрі для реабілітації дітей розгорівся скандал через знущання персоналу над підопічними.