RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Україна перейшла на літній час: навіщо це потрібно і чи є альтернатива

Україна в ніч на 31 березня - день президентських виборів - перейшла на літній час: о 03:00 стрілки годинника перевели на годину вперед.

Переведення годинника був здійснений відповідно до постанови Кабміну від 13 травня 1996 року.

Переведення годинника на літній час і назад застосовується в багатьох країнах з метою більш раціонального використання світлого часу доби і економії електроенергії на освітлення, а також з інших причин - наприклад, для синхронізації з іншими країнами або територіями. Переведення часу традиційно здійснюється у вихідні, адже так більшості людей простіше пристосуватися до нового режиму.

Переведення годинника на літній час доцільне не у всіх широтах. У тропічних і екваторіальних широтах пори року виражені незначно і тривалість світлового дня протягом усього року практично не змінюється - день і ніч тривають близько 12 годин. Це пояснює, чому в розташованих там країнах використання літнього часу економічно недоцільно.

У переведення годинників є альтернатива, якої дотримуються деякі країни, що відмовилися від цієї процедури - зсув початку роботи на деяких підприємствах на літній період. Тобто влітку робочий день починається раніше, ніж взимку, і, в залежності від складності роботи, не тільки на 1 годину.

Як повідомляв "Апостроф", 26 березня 2019 року Європарламент прийняв рішення про відмову від переходу на літній і зимовий час з 2021 року.