RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Призначення головою ЗСУ учасника боїв за Іловайськ: генерал розповів про секретні документи по котлу

Призначений на посаду начальника Генштабу генерал-лейтенант Руслан Хомчак є однією з ключових фігур боїв за Іловайськ.

Про це повідомляє "Апостроф", посилаючись на слова екс-заступника начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенанта Ігоря Романенка.

Відомо, ща Хомчак командував операцією з виведення українських військ з оточення під час боїв за Іловайськ. Однак в суспільстві таке кадрове призначення президента України Володимира Зеленського викликало великий резонанс. Це пов'язано з тим, що бої за місто обернулися справжньою трагедією для України. А також за словами журналіста Ростислава Шапошникова, Руслан Хомчак взагалі кинув особовий склад під Іловайськом і втік, дочекавшись припинення активних бойових дій. Але цю інформацію підтвердити достовірно можливості немає, адже ГПУ приховує результати розслідування іловайскої трагедії.

У той же час є і прихильники Хомчака на посаді начальника Генштабу. Наприклад, відомий журналіст Юрій Бутусов відзначає, що Хомчак нікого не кидав, про що свідчать очевидці. Правда, в Генпрокуратурі ще в 2017 році визнали, що "окремі помилки керівництва АТО під час планування і проведеннях військових операцій" все ж були, однак ці помилки "не перебувають в прямому причинно-наслідковому зв'язку з настанням тяжких наслідків - загибелі українських військових".

"Я бачив тисячі документів (по Іловайську - "Апостроф"), як секретних, так і ні. Ми працювали в комісії і зробили свою роботу, але потім колишній Верховний Головнокомандувач всі ці справи призупинив, тому що якби почалися суди, багато виявилося б таких обставин, які Порошенко не потрібні були. Частина документів знищувалася ще тоді тими людьми, які були зацікавлені, щоб таємне не стало явним", - розповів Ігор Романенко, який брав участь в роботі слідчої комісії з розслідування причин Іловайской трагедії.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Небезпечний для Росії: що кажуть військові про нового начальника Генштабу України".