RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Супутники засікли в море секретну "субмарину Гітлера": опубліковано відео

Зниклий німецький підводний човен U-3523, який нібито перевозив керівництво нацистської Німеччини в Південну Америку, виявлено через 73 роки біля берегів Данії.

Про це повідомляє видання Daily Mail.

Субмарина була виявлена в десяти морських милях на північ від датського міста Скаген і в дев'яти милях на захід від позиції, на якій, як вважається, її знищив британський важкий бомбардувальник B24 Liberator 6 травня 1945 року.

Сканування морського дна показало, що субмарина в даний момент лежить на глибині 123 метрів, що ускладнює доступ до неї. При цьому, як стверджується, її становище дуже незвичне - передня частина човна зарита в пісок, а задня частина піднімається над дном на 20 метрів.

U-3523 була зроблена за останнім словом техніки, могла перебувати під водою протягом тривалого періоду часу і мала запас ходу, який дозволяв їй безперешкодно добиратися в тому числі і до берегів Південної Америки.

Неможливість виявити місце затоплення судна породила чутки про те, що воно змогло вислизнути з якимось цінним вантажем на борту.

За даними датського Музей морських воєн, який знайшов знахідку, немає ніяких свідоцтв того, що вона могла перевозити лідерів нацистів або будь-які їх цінності.

"Ходять чутки, що вона мала велике значення для Німеччини, оскільки зникла після закінчення війни, - заявив директор музею Герт Андерсен. - Думаю, ці чутки підігрівалися тими фактами, що U-3523 був дуже сучасним підводним човном, здатним переміщатися на великі відстані, і що деякі нацисти намагалися втекти з коштовностями в останні дні перед капітуляцією. Однак, насправді, субмарина йшла до Норвегії, а не в Південну Америку".

Андерсен також показав копію останньої телеграми, відправленої з субмарини 5 травня 1945 року, в якій не згадується ні про який дорогоцінний вантаж або про високопоставлених пасажирів.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", федеральне бюро розслідувань США опублікувало раніше засекречені документи, в яких містяться свідчення про втечу лідера нацистської Німеччини Адольфа Гітлера в Аргентину.