RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Нацполіція зафіксувала порушення на мітингу, організованому журналісткою Жанарою Ахметовою

"Акція солідарності з жінками Казахстану" організована Жанарою Ахметовою, яку пов'язують з екс-власником БТА Банку Мухтаром Аблязовим, що відбулася 19 липня в центрі Києва, завершилася скандалом - поліція склала протокол за фактом непокори законному розпорядженню або вимозі поліцейського з охорони громадського порядку.

Про це повідомляють "Коментарі".

Раніше в ЗМІ повідомляли про порушення, зафіксовані правоохоронцями на Майдані Незалежності під час проведення акції - публікувалася інформація про затримання, що ставить під сумнів доцільність проведення мітингу в центрі Києва в період виборчої кампанії.

У своїх матеріалах ЗМІ посилалися на експертів, на думку яких, характер проведення акції та ставлення її організаторів до законів України свідчать про намагання дестабілізувати політичну ситуацію в Києві напередодні дня парламентських виборів.

Варто зазначити, що Жанара Ахметова, яка перебуває в Україні в останні два роки,була засуджена в Казахстані до семи років позбавлення волі за звинуваченням у шахрайстві з квартирами.

У березні цього року Державна міграційна служби повторно відмовила Ахметовійу наданні статусу біженця, якого вона домагається під приводом "політичних переслідувань" нібито у зв'язку з її публікаціями у справі Аблязова в Казахстані. Українські ЗМІ неодноразово ставили під сумнів джерела фінансування правозахисної діяльності Ахметовоїу Києві, пов'язуючи їх з олігархом.

Мухтар Аблязов був оголошений в розшук у 2009 році після проведеної урядом Казахстану націоналізації БТА Банку. Причиною націоналізації був передбанкротний стан кредитної установи, на яку припадало близько 25% всієї платіжної системи країни. Після націоналізації Аблязов емігрував і також запросив політичний притулок - спочатку у Великобританії, а пізніше - у Франції.

Його екстрадиції домагаються Казахстан, де Аблязов засуджений заочно до 20 років позбавлення волі з конфіскацією майна за розкрадання і виведення з країни 7,5 млрд дол., а також Росія, де йому інкримінують махінації на 5 млрд дол. Крім того, претензії на 400 млн доларів до нього має Україна. За фактами незаконного виведення коштів з БТА Банку та їх легалізації Нацполіція України веде ряд кримінальних проваджень.

В кінці 2018 року Аблязов засуджений казахстанським судом до довічного ув'язнення за звинуваченням в організації умисного вбивства свого колишнього партнера - глави БТА-банку Єржана Татішева.