RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Ніхто не вірив: в Україні розповіли про роль добробатів у відбитті агресії Росії

Добровольці зіграли вирішальну роль в захисті України, коли розкрадена українська армія зіткнулася з агресією РФ в 2014 році.

Про це в коментарі "Апострофу" заявив командир першого добровольчого підрозділу в структурі Міністерства внутрішніх справ "Дніпро-1" Юрій Береза.

За його словами, західні дослідники вивчають феномен українського добровольчого руху 2014 року, так як тоді ніхто з військових аналітиків не вірив, що Україні вдасться встояти під натиском агресора.

До кінця 2014 року на Донбасі налічувалося близько 40 добровольчих батальйонів. Як розповів "Апострофу" заступник командувача сектором "М" антитерористичної операції в 2014-2015 роках полковник Віктор Шідлюх, добровольчі батальйони зіграли важливу роль на перших етапах бойових дій на сході України.

Цікаво, що добровольці фінансувалися за допомогою волонтерів або великих підприємців, що створювало загрозу їх використання в якості "приватних армій". Саме через це керівництво країни прийняло рішення про їх легалізацю. Зараз же добровольців розділили на три групи: батальйони територіальної оборони (знаходяться в підпорядкуванні Міністерства оборони), батальйони спеціального призначення МВС і батальйони Національної гвардії.

"Без втручання громіздкого механізму Міноборони добровольці самі організували хорошу підготовку і забезпечення. Це ті люди, які не дали можливості скласти зброю, в тому числі діючій армії. Була ідея на базі батальйонів територіальної оборони створювати нові бригади, але вище керівництво держави злякалося зростання їх впливу. Було зроблено все, щоб розчинити їх ядро в регулярних сполученнях", - розповів Береза.

Він додав, що до кінця 2014 року в кожній області було не одному добробату, а відразу по кілька.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Легалізувати і розчинити: що відбувається з добробатамі в Україні.