RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

"Таємний" відпочинок Порошенко на Мальдівах: журналісти пояснили, чим небезпечне несподіване рішення суду

Печерський районний суд Києва дав дозвіл слідчим ДБР на тимчасовий доступ до внутрішніх матеріалами журналістів "Схем", які готували розслідування про відпустку Петра Порошенка на Мальдівах в січні 2018 року, самі журналісти при цьому вказали на ряд загроз такого рішення.

Про це йдеться в заяві редакції "Схем", опублікованій на сторінці Наталії Седлецької в Facebook.

Так, суд дозволив слідчим на місяць доступ до створених матеріалів, запитів редакції, графіку роботи журналістів та інших працівників редакції і даних про оплату їх праці.

У редакції вважають, що подібне рішення призводить до ризику розкриття анонімних джерел журналістів, тим самим порушується стаття 10 Європейської конвенції з прав людини. Також журналісти занепокоїлися тим, що в разі відмови в наданні доступу до частини матеріалів, детективи ДБР почнуть проводити обшуки і тиснути на співробітників видання таким чином.

"Зрозуміло, що виконати в повному обсязі рішення неможливо - скажімо, листування журналістів з редакторами, дані про редакційний процес підготовки програми розслідувань ми не надаємо, і це було легко передбачити. Тому не можна виключати, що правоохоронці навмисно придумали підстави для отримання прав на проведення обшуків в редакції", - зауважили в "Схемах".

В редакції уточнили, що не планують надавати слідству редакційну інформацію, яка не має відношення до суті зазначеного виробництва і несе ризики розкриття анонімних джерел.

Як повідомляв "Апостроф", раніше під час судового засідання у справі Сергія Пашинського, якого звинувачують в нанесенні тілесних ушкоджень за допомогою зброї, відбулося кілька безглуздих моментів, які викликали сміх у присутніх. Зокрема, мова йде про тези з боку звинувачення - прокурора від ДБР і його доводів для суду.