RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Проект Кулика: адвокат розповів подробиці про арешт глави Укрексімбанку

Заарештований голова правління державного Укрексімбанку Олександр Гриценко отримав підозру, підписану прокурором ГПУ Костянтином Куликом.

Про це повідомив адвокат Гриценка Денис Галанський, передають "Українські новини".

"Пан Кулик - прокурор, який підписав повідомлення про підозру. Це його проект", - сказав адвокат.

За даними СБУ, яка провела арешт Гриценка, банкіру інкримінують відмивання грошей. У повідомленні Служби говориться наступне: "підозрюється у сприянні легалізації доходів, отриманих незаконним шляхом високопосадовцями при Януковичі. Зловживаючи службовим становищем, затриманий вивів з-під арешту майно одного з медіа-холдингів".

За неофіційними даними, медіахолдингом, про який йде мова, швидше за все є Український Медіа Холдинг, куплений Сергієм Курченком, який входить в "орбіту" колишнього президента Віктора Януковича і знаходиться під санкціями ЄС.

Компанія Курченко ВЕТЕК в 2013 році для покупки УМХ взяла в Укрексімбанку кредит. Цей кредит в розмірі 190 млн грн і 79 млн доларів було стягнуто судом на користь держбанку. Рішення про надання кредиту приймало колишнє керівництво банку - Гриценко очолив Укрексім лише в серпні 2014 року, коли угода купівлі медіахолдингу була завершена.

Прокурор Кулик, який санкціонував арешт банкіра, став відомим після ефіру на каналі 1+1, що належить Ігорю Коломойському. Напередодні президентських виборів Кулик звинувачував колишнього президента Петра Порошенка у втручанні в розслідування справ проти його оточення. Порошенко в свою чергу, прийшовши в студію, фактично звинуватив Кулика в роботі на Коломойського.

Також Кулик став фігурантом розслідування програми Bihus.info. За даними журналістів, він став власником двох квартир в елітному житловому комплексі в Києві і замовив будівництво додаткової житлоплощі на даху будинку.

У 2016 році НАБУ розслідувало проти Кулика кримінальну справу за фактом незаконного збагачення, але через рішення Конституційного суду про декриміналізацію злочину, Кулик не був засуджений.

Крім того, Кулик є фігурантом скандалу про спробу вплинути на результат виборів президента США шляхом дискредитації сина колишнього віце-президента США Джо Байдена, про що повідомляла The New York Times.

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що з 1 січня "відомий на весь світ" Кулик не працюватиме в ГПУ, оскільки не пройшов переатестацію, не з'явившись на неї.