RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

В Україні дали сумний прогноз щодо виборів на Донбасі

В Офісі президента України і Міністерстві закордонних справ України роблять резонансні заяви щодо виборів на окупованій частині Донбасу, щоб перевірити реакцію населення і міжнародних партнерів.

Про це заявила голова правління Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська в інтерв'ю "Цензор.НЕТ". Раніше вона представляла Україну на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Так, вона уточнила, що виборів в цьому регіоні України не проводили протягом 7 років і відповідно актуального реєстру виборців фактично немає.

"Якщо ми говоримо про міжнародні стандарти, то достовірність списків є ознакою демократичних виборів. Ми повинні знати, скільки у нас людей виборчого віку, щоб визначити не просто явку, а довіряти підсумками виборів", - зауважила вона.

За словами експерта, також вибори на Донбасі не можуть бути проведені через конфлікт з Конституцією України - в статті 37 Основного закону вказано, що в Україні забороняється створювати політичні партії і громадські організації з особами, які підтримують насильство і тероризм, які можуть привести до зміни державного ладу.

"Ті групи, які зараз очолюють псевдовлади там, саме такими і є. Тому дати їм шанс переформатуватися в політичні партії - це плюнути на власну Конституцію. Не можна вийти за рамки Конституції, Основного закону, тому що комусь так хочеться", - підкреслила Айвазовська.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в РНБО України заявили, що вибори на окупованій частині Донбасу будуть проведені тільки за умови деокупацію територій і за українським законодавством.