RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Лікарі висунули несподівану версію глухоти Бетховена

Італійські лікарі припустили, що німецький композитор Людвіг ван Бетховен міг втратити слух через отруєння свинцем.

Про це повідомляє Knife.media

Вчені з Падуанського університету послалися на випадок 64-річної пацієнтки, яка звернулася до лікарів зі скаргами на біль в животі, загальну слабкість і втрату слуху. Її симптоми збігалися з тими, від яких страждав Бетховен. Спочатку у жінки, як і у композитора, розвинувся тиннитус - запалення середнього вуха, яке призводить до постійного дзвону у вухах. А потім вона практично повністю оглухла.

Нездужання жінки пояснювалося високим вмістом свинцю в організмі: пацієнтка роками готувала на старій сковороді, у якій стерся керамічний шар. Спостерігаючи за станом жінки, лікарі прийшли до висновку, що і хворобу Бетховена можна пояснити отруєнням.

Як припускають лікарі, композитора підвела тяга до вина. За часів Бетховена вино містило велику кількість свинцю. Частково з важкого металу був зроблений і келих, з якого пив Бетховен.

Що стало причиною глухоти Бетховена, до сих пір невідомо. Вчені висували різні гіпотези: тиф, сифіліс, аутоімунні розлади (такі, як системний червоний вовчак) і навіть звичка занурювати голову в холодну воду, щоб не заснути.

Нагадаємо, що новий прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін, який став ним замість подавшого у відставку в складі всього уряду Дмитра Медведєва, виявився автором музики декількох пісень російського виконавця Григорія Лепса.