RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

27 січня вшановують пам'ять жертв Голокосту: що потрібно знати про страшну трагедію

У понеділок, 27 січня, відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, який було затверджено Генеральною Асамблеєю ООН в 2005 році. Саме в цей день звільнили найбільший нацистський концтабір Освенцим (Аушвіц-Біркенау).

У цей день у всьому світі шанують пам'ять євреїв, загиблих від рук нацистів. Всього протягом 1933-1945 років так зване "вирішення єврейського питання" погубило шість мільйонів осіб.

У 2005 році резолюцією № 60/7 Генасамблея ООН затвердила 27 травня Вдень пам'яті жертв Голокосту. Ініціаторами цієї пропозиції виступили Ізраїль, Україна, Канада, Австралія, США і Росія, а співавторами - ще більш 90 держав.

Відповідно вперше на міжнародному рівні жалобні заходи в цей день було проведено в 2006 році.

Щороку Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту присвячено певній темі. Так, в 2019 році це було "В пам'ять про Голокост: вимагайте і захищайте ваші права людини". Темою 2020 року стало "75 років після Освенцима - поширення знань і збереження пам'яті про Голокост в цілях досягнення загальної справедливості".

В Україні найстрашніші акти геноциду євреїв - це розстріли в Бабиному Яру, в Києві, і Голокост в Одесі. В Україні в День пам'яті проводяться жалобні заходи в місцях масових страт євреїв: Бабин Яр, Сирецький концтабір, табір смерті в Богданівці, Біла Церква, Одеса, Дробицький Яр у Харкові.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент України Володимир Зеленський в Ізраїлі звернувся до євреїв усього світу.