RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Сенцов розповів, коли Путін зрозумів, що втратить Крим

Український режисер Олег Сенцов, якого незаконно утримували в Росії, розповів про той момент, коли російський президент Володимир Путін зрозумів, що втратить Крим.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Українську правду".

"26 лютого я був в штабі Автомайдану, було багато роботи після революції. І поранені, і загиблі, і медична допомога, і якісь дрова, і якісь речі. Гаряча лінія, і дзвонить телефон, і дівчатка передають мені телефон, мовляв, дзвінок, відповідай. Дзвонить кримський татарин, представився, я не пам'ятаю вже його ім'я, каже: "Ой, ми на мітингу там, з "російською єдністю" штовхаємося. Кіпіш. Що робити?" - " Як що робити? Беріть покришки". - "А потім?" - "Потім запалюйте". І все. Для нього був шок такий: "Як? А? Так?", - розповів Сенцов.

За його словами, кримчани не були готові, і в потрібний момент вони цього не зробили, в чому і була їхня помилка.

"Ми вже були на Революції, вже стільки надивилися за ці 3 місяці, останні 3 дні, що ми вже нічого не боялися. Коли по тобі стріляли, гинули люди, ти вже нічого не боїшся. А кримчани не готові були до таких дій - поштовхалися і розійшлися. і потім вже Путін зрозумів, що все - інакше він втратить Крим, і відразу віддав команду на захоплення", - сказав він.

Він розповів, що коли 27 лютого 2014 року вранці підняли прапори, був в штабі і бачив по телевізору підняття російського прапора в Криму.

"Підняли прапори, спецназ, зрозуміло було, що це росіяни. Насправді, ніхто не виходив на вулицю, не вітав, все місто відразу вимерло, вулиці - практично порожні, тому що коли з'являються автоматники, люди відразу ховаються по домівках. Ну, я зрозумів, що все - це захоплення, я сказав: "Хлопці, у нас захоплюють Крим". Ніхто це не сприйняв серйозно, тому що у нас був тільки один кримчанин - я", - розповів Сенцов.

Він вважає, що це не сприймали серйозно, бо не кримчани, і не розуміли, що регіон специфічний дуже, та який там вплив Росії.

"Я тому всім і кажу: те, що сталося 27 лютого - це вже наслідок, підготовленого протягом 20 з гаком років, Росія готувала, а Україна - ні", - вважає Сенцов.

Більше про Крим читайте в матеріалі "Апострофа": Крим в окупації: російським "благополуччям" там і не пахне.