RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

​Чи може захистити маска від коронавірусу: що кажуть лікарі

В Україні розгортається ажіотаж навколо медичних масок через загрозу поширення коронавірусу.

Фахівці і медики відповіли на питання, в яких випадках маска необхідна.

Головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що медичні маски не допомагають убезпечити себе від зараження ГРВІ та коронавірусною інфекцією. Одягати маски слід тільки людям з ознаками ГРВІ. Також для захисту від зараження слід дотримуватися правил гігієни.

"Не потрібно використовувати такі засоби індивідуального захисту як хірургічні маски тоді, коли вони не потрібні. Оскільки це створює фальшивий обман свого захисту і не запобігає або не дозволяє використовувати інші ефективні методи профілактики ГРВІ, до яких відноситься коронавірус", - підкреслив він.

Ляшко нагадав, що слід часто мити руки, якщо немає такої можливості - обробляти антисептиками. Також необхідно дотримуватися дистанції в 1,5-2 метра з людиною, у якого є симптоми ГРВІ.

У той же час головний хірург США доктор Джером Адамс закликав не носити респіраторні маски для запобігання зараження коронавірусом.

"Ефективність масок для запобігання поширенню коронавірусу серед широкої громадськості не доведена. До того ж люди, які схильні купувати маски, не знають, як їх правильно носити", - сказав він.

Доктор медичних наук Борис Ревич заявив, щоб знизити ризик зараження коронавірусом, слід носити маску, а тиснути руки, обійматися і цілуватися при зустрічі не варто, також не треба стояти обличчям один до одного в громадському транспорті.

"Вірус передається повітряно-крапельним шляхом, тому при всьому моєму критичному ставленні до масок і навіть з урахуванням того, що вони не дуже ефективні, але все-таки варто їх носити. Ними складно користуватися сердечниками або літнім людям, тому що це ускладнює в якійсь мірі дихання. Якщо у вас немає маски, але хоча б є шарф, так натягніть цей шарф собі на обличчя", - сказав експерт.

Він зазначив, що деякі маски ефективні одну годину, а деякі - чотири години.

Як повідомляв "Апостроф", в столиці України 70 інспекторів Госпродпотребслужба Києва перевіряють наявність медичних масок у співробітників магазинів. За їх відсутність будуть накладені штрафи.