RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У кримського бранця Кремля виявили симптоми коронавірусу

Незаконно утримуваний в російському СІЗО кримський татарин Сервер Мустафаєв скаржиться на сухий кашель, сильний головний біль і слабкість у всьому тілі, що відповідає симптомам коронавірусу Covid-19, який продовжує поширення у світі.

Як повідомила на своїй Facebook-сторінці омбудсмен Людмила Денисова, стан здоров'я Мустафаєва погіршився 19 березня, належної медичної допомоги він досі не отримує.

"Він звертався до "Південного окружного військового суду" і адміністрації пенітенціарної установи про надання йому належної медичної допомоги, проте йому зробили тільки жарознижуючі ін'єкції, не було зроблено жодного аналізу і не встановлено діагноз", - повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Денисова підкреслила, що в умовах оголошеної Всесвітньою організацією охорони здоров'я пандемії коронавірусної інфекції, такі дії російської влади "прямо порушують основне право людини на життя, гарантоване Конвенцією про захист прав людини і основних свобод".

Українська омбудсмен зажадала від Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової негайно провести повне медичне обстеження Сервера Мустафаєва, щоб виключити зараження інфекційними захворюваннями, зокрема коронавірусною інфекцією, а також надати йому допомогу кваліфікованих лікарів.

"Закликаю представників міжнародних правозахисних організацій відреагувати на грубі порушення Російською Федерацією прав незаконного вмісту громадянина України та максимально сприяти забезпеченню основоположного права на життя кримського татарина Сервера Мустафаєва", - звернулася до громадськості Людмила Денисова.

Як повідомляв "Апостроф", напередодні новорічних і різдвяних свят українцям запропонували написати поздоровлення полоненим в анексованому Криму, на окупованому Донбасі і політв'язні в російських в'язницях, серед яких - координатор "Кримської солідарності" Сервер Мустафаєв.