RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Держава не має права залишати місцеві бюджети наодинці з пандемією: екснардеп Палатний висловився про проект 3275

Народний депутат України VII-VIII скликань, голова Комітету ВРУ з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму двох каденцій поспіль Артур Палатний назвав прийняття законопроекту №3275 спробою держави самоусунутися від проблем громад під час карантину.

Про це він сказав в ексклюзивному коментарі "Апострофу".

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за законопроект №3275 на позачерговому засіданні 30 березня. Документ, зокрема, скасовує податки на землю та майно для бізнесу на час дії карантину. Ці податки зараховуються в місцеві бюджети та подекуди становлять до 90% їхньої доходної частини. Проти редакції законопроекту раніше виступила Асоціація міст.

Артур Палатний наголосив, що основна проблема принятого закону полягає в фактичному ототожненні дрібного та великого бізнесу, що боляче вдарить по фінансовій спроможності громад.

"Всі згодні з тим, що необхідно створювати пільги і підтримувати бізнес, який призупинив роботу. Переважно, це дрібний та середній бізнес, що зараз несе великі збитки. Інша ситуація з великими бізнесами, які, по-перше, продовжують працювати, по-друге, отримують надприбутки за рахунок відсутньої конкуренції. Парламентарі поставили між ними знак "дорівнює" та запропонували ідентичні пільги", — заявив Артур Палатний.

На його думку, закон порушує принципи вільної економіки та завдасть великих втрат місцевим бюджетам, які мають виплачувати зарплати медикам, вчителям, соцпрацівникам, тощо. Позбавляючи їх доходів, держава самоусувається від проблеми та залишає громади сам на сам з епідемією.

"На мою думку, і на цьому наполягали мери міст, необхідно було запровадити пільги лише для тих, хто зупинив діяльність. Бізнес, який працює і заробляє більше, повинен сплачувати податки, пропорційні прибуткам. Це і є соціальна відповідальність та допомога державі, про які говорив президент", — додав Артур Палатний.

Він закликав владу до відкритого діалогу з органами місцевого самоврядування та експертною спільнотою, аби спільно розробляти кроки з подолання негативних наслідків пандемії: "Вціліти зможемо лише у найщільніший взаємодії центральної і місцевої влади, бізнесу і відповідальних громадян. Поодинці просто не вистоїмо".