RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Доведуть до нової революції: чому не можна розширювати повноваження Нацгвардії і як це працює в Європі

Командувач Національною гвардією України генерал-лейтенант Микола Балан розповів про проблеми, з якими стикається НГУ.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Зокрема, за словами командувача НГУ, в Європі всі військові формування з правоохоронними функціями мають право складати адміністративні протоколи, а в Україні у Нацгвардії такого права немає.

"Що значно знижує наш статус і авторитет", - зазначив Балан.

Про практику виконання військовими специфічних поліцейських функцій у Європі розповів директор Центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко.

"Але там, де існує військова поліція (карабінери, жандармерія), то ці підрозділи відносяться до армії і ними керує міністр оборони. Так, вони виконують поліцейські функції, але їх начальник - міністр оборони (в Україні НГУ підпорядковується МВС, - "Апостроф"). Виходить баланс сил, конкуренція і відсутність монополії. В нас же є монополія, яка, до того ж, збільшується. В одних руках скупчується невиправдано велика кількість владних повноважень", - пояснив Олег Мартиненко.

Юрист-криміналіст Анна Маляр розповіла, що таке порушення балансу у владі може призвести до підвищення соціальної напруги і навіть революції.

"Якщо баланс влади порушувати, наприклад, розширювати собі повноваження, як це робив Янукович або Порошенко, впливаючи на судову владу, то це призводить тільки до підвищення соціальної напруги. Просто так гратися з розширенням повноважень в демократичному суспільстві дуже небезпечно. Соціальне напруження може дійти до революції або до того, що 73% протестного голосування показують своє ставлення до розширення владою своїх повноважень. Це не просто законопроект, це норма, яка може зруйнувати встановлену в суспільстві систему розподілу повноважень і прав силових структур", - зазначила Маляр.

У профільному комітеті прислухалися до аргументів гвардійців і порекомендували колегам нардепам прийняти законопроект 3105 про розширення повноважень Нацгвардії, який з'явився в парламенті ще в кінці лютого, за основу.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Може дійти до революції: навіщо Національну гвардію перетворюють в поліцію