RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Чим коронавірус відрізняється від грипу: інфекціоніст перерахувала всі симптоми

Симптоми коронавірусу дійсно схожі з грипом, а основна відмінність - в ускладненнях, які спостерігаються у пацієнта. Завдання лікаря - вчасно виявити ці ускладнення і призначити правильне лікування.

Про це "Апострофу" розповіла лікар-інфекціоніст, кандидат медичних наук, асистент кафедри інфекційних хвороб з епідеміології Сумського держуніверситету Оксана Чемич.

Коронавірус вбив в Європі понад 100 тис. осіб:як змінюється ситуація в Україні і світі

Так, вона описала симптоматику і особливості грипу у пацієнтів

"В цьому році від грипу, ускладненого пневмонією, в лікарні померли 4 пацієнта. Але ми повинні доносити населенню, що існує профілактика грипу - це вакцинація. Ми повинні вакцинувати населення, всіх у кого немає протипоказань. Особливо потребують профілактики люди з хронічними захворюваннями: цукровий діабет, артеріальна гіпертензія, ожиріння тощо. Якщо людина захворіла, то існує протокол лікування. Якщо пацієнту з грипом призначили лікування вчасно, то ми не отримаємо ускладнень, а якщо вони почнуться - при правильному лікуванні пацієнт одужає", - зазначила лікар.

Оксана Чемич також уточнила клінічну картину захворювання коронавірусом, за її словами він має три ступеня, і на першій хворий може переносити хворобу на ногах і заражати інших, для чого і був введений карантин.

"Що стосується COVID-19 - схожість симптомів з грипом не дозволяє відокремити захворювання. COVID-19 має три ступеня. При легкому - першіння в горлі, чхання, кашель. Хвороба може протікати без температури. У деяких - відсутні клінічні прояви. Пацієнти не звертаються до лікаря, не вважаючи себе хворими, але можуть бути джерелом інфекції. Така людина несе небезпеку, тому що не буде сидіти вдома, а продовжить працювати. В цьому і полягає завдання карантину - обмежити контакти. Якщо коронавірусна інфекція середнього або тяжкого ступеня, температура досягає 38-39 градусів, не знижується. Також першіння в горлі і сухий кашель, нападами, біль в м'язах і головний біль, пацієнт перестає розрізняти запахи і смаки. Коли починається ураження легень, у людини з'являється задуха, біль в грудній клітці і задишка, дихання інтенсивне, часте, виснажливе. З такими ознаками люди звертаються до сімейних лікарів. Якщо лікар підозрює ускладнення - приймається рішення про госпіталізацію. Організовано спецбригади, які доставляють пацієнта до опорної медустанови", - уточнила вона.

Як повідомляв "Апостроф", раніше дослідники з Оксфордської школи в Великобританії виділили і назвали 5 основних симптомів захворювання на коронавірус.