Карантин в Україні продовжили до 11 травня, а ресторани відкриються в кращому випадку в середині травня, найбільш ймовірний прогноз - кінець травня - початок червня.
Про це повідомляють "Вести. Люди".
"Наш уряд в цьому питанні дивиться на європейську практику. Я спілкуюся з робочою групою Кабміну, і вони мене просять давати їм дані про те, як в Європі послаблюється карантин для ресторанного бізнесу. Ймовірно, спочатку будуть відкриватися тільки ті, у кого є літні майданчики. Але більш реальний прогноз - кінець травня - початок червня", - розповіла генеральний директор консалтингової компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова.
При цьому після відкриття очікується і ряд змін в самій роботі ресторанів. Зокрема, допустиму відстань між столиками збільшать з 1,2 м до 2 м.
"Очевидно, поміняються і правила сервіровки. Келихи, тарілки і спецовники, які стоять на столі, одразу викличуть підозру: а раптом їх вже обчхали? Тому офіціантам легше очистити периметр столів, а все приносити вже після замовлення. Спеції, сіль, цукор - все в одноразовій упаковці. Один гість мені сказав: найбільше він боїться, що хтось чхне на його блюдо або напій, коли його будуть нести по залу. Для таких можна закривати страви при винесенні. Є ковпаки на тарілках, чашки з кришками, прилади в одноразовій упаковці ", - зазначила Насонова.
Для відновлення повноцінної роботи, закладам доведеться йти на різні хитрощі. Адже проблема не тільки в тому, щоб уряд дозволив ресторанам працювати, але і в тому, що населення боїться вірусу.
За словами Насонової, згідно з американськими опитуваннями, близько 2% відвідувачів ресторанів не планують взагалі ходити в ресторани найближчий рік. А ті, хто зважиться, все одно будуть багато чого побоюватися. Тому найголовніше зараз - повна санітарія і чистота.
Своєю чергою в ресторанному холдингу L'Kafa Group відзначили, що навіть після зняття карантину, щоб запустити повноцінно всі процеси і налагодити роботу ресторанів, знадобиться мінімум півроку.
"Ми сподіваємося, що вдасться вкластися в півроку, але прекрасно розуміємо, що це може затягнутися і на більше. У нас більше 4 тисяч співробітників, і для нас важливо почати роботу і виконати свої зобов'язання перед ними і партнерами", - резюмував президент міжнародного ресторанного холдингу L'Kafa Group Усама Кафа.
Як повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилося фото "ажіотажу" біля кав'ярні в Києві в період карантину.