RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Більшість країн ще чекає пік пандемії: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні та світі (хроніка 24 квітня)

Поширення коронавірусу в багатьох регіонах знаходиться на ранніх стадіях

Поширення коронавірусу в багатьох регіонах знаходиться на ранніх стадіях Фото: з відкритих джерел

Смертельний коронавірус COVID-19 , який з'явився в Китаї в грудні 2019 року і швидко поширився по всьому світу, продовжує забирати тисячі життів. Більшості країн ще тільки належить пройти пікові етапи за кількістю інфікованих. У Всесвітній організації охорони здоров'я заявили про тривожні тенденції в Африці, Центральній і Південній Америці та Східній Європі. Більшість країн все ще знаходяться на ранніх стадіях епідемії.

Тим часом в світі задумалися про введення "імунних паспортів". Спецдокумент може стати перепусткою в нормальне життя для людей, які не заражені COVID-19, або тих, хто подолав вірус. Володарям таких паспортів дозволять працювати в авіакомпаніях, сфері послуг, а також подорожувати за часів пандемії.

В Україні кількість заражених перевищила 7 000. Різкий стрибок статистики безпосередньо пов'язаний з недотриманням карантину багатьма людьми в Вербну неділю і на Великдень. Міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що громадський транспорт в країні може запрацювати вже з другої половини травня. "Апостроф" стежив за всім, що відбувалося в Україні і світі 24 квітня.

22:48 В Україні, тим часом, в Житомирській області підтвердили 28 нових випадків захворювання на коронавірус. У Дніпропетровській - 17 нових випадків. На Рівненщині - 10, а в Херсонській - 2, причому один з цих двох - у медпрацівниці.

21:54 У Німеччині пройшли акції протесту "Порожні стільці" з вимогами підтримки ресторанного бізнесу та вимогами відкрити кафе і бари. В знак протесту організатори розставили сотні порожніх стільців в популярних громадських місцях. Акції пройшли в 75 містах.

21:21 В Італії вже кілька днів поспіль знижується кількість активних випадків зараження коронавірусом, незважаючи на те, що за добу було виявлено 3021 новий випадок. "Добове" число смертей - 420 осіб. Всього з початку епідемії померло 25 969 осіб, заразилося - майже 193 тисячі осіб.

20:50 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль опублікував план виходу України з карантину. У ньому є п'ять етапів, кожен з яких має свою умову: контроль над розповсюдженням, зменшення кількості заражених і розвантаження медичної системи, звільнення медсистеми, контроль над осередками і, врешті-решт, припинення передачі вірусу всередині країни. Спойлер: метро для всіх збираються відкрити тільки на передостанньому етапі. Спецперевезення - на третьому.

20:05 Кількість померлих від коронавірусу в США досягла позначки в 50 000 осіб. Третину померлих становлять жителі Нью-Йорка (16 388 осіб). Одужали - 80 937 осіб. Загальна кількість заражених наближається до 900 тисяч.

19:31 У Франції в період з 1 березня по 13 квітня смертність по всій країні виросла на 25% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Цифра вражає, однак якщо подивитися на те, як зросла смертність в регіонах, які найбільше постраждали від коронавірусу, то все буде виглядати набагато гірше: Іль-де-Франс (+91% в порівнянні з тим же періодом минулого року), Гранд-Ест (+61%), Бургундія-Франш-Конте і О-де-Франс (+24%). А в трьох департаментах число смертей зросло щонайменше вдвічі: Верхній Рейн (+144%), Сен-Сен-Дені і О-де-Сен (+128%).

18:59 У Польщі прийняли рішення продовжити карантин у навчальних закладах. Відкритися школи і вузи повинні були 26 квітня, проте карантин було продовжено до 24 травня. Випускні іспити в школах і коледжах, які зазвичай починаються в травні, перенесли на червень.

18:34 Протималярійний препарат хлорохін, про який писав в тому числі Дональд Трамп, і який використовують для лікування коронавірусу, може бути смертельно небезпечний. Вчені перервали дослідження, після того, як у деяких пацієнтів з'явилася аритмія, а майже два десятки людей померли після щоденного прийому препарату.

17:55 В Рівному зафіксували третій випадок коронавірусу. За словами начальника обласного управління охорони здоров'я Олега Вівсянника, помер 68-річний чоловік, який мав важку супутню патологію, а, отже, перебіг захворювання був важким. У чоловіка ПЛР-тест підтвердив зараження 22 квітня.

17:13 Коронавірус, серед усього іншого, атакує кровоносні судини людини по всьому тілу. Вчені опублікували результати нового дослідження, в якому говориться, що коронавірусна інфекція в першу чергу вражає ендотелій - захисну оболонку судин. Це призводить до порушень мікроциркуляції крові, що в свою чергу пояснює проблеми з серцем, нирками та іншими органами, які виникають у пацієнтів.

16:35 У будинку для літніх людей в Одесі зафіксовано спалах коронавірусу. Захворіло п'ять осіб, з них троє - медпрацівники. За словами головного санітарного лікаря в області, Віталія Гончарова, перший випадок в закладі було виявлено 17 квітня. Зараження, каже він, сталося через недотримання карантинних норм персоналом будинку.

16:01 У Дніпропетровській області підтвердили 29 нових випадків захворювання коронавірусом. Нові випадки були підтверджені в Дніпрі - 10, Кривому Розі - 10, Дніпровському районі - 3, Першотравенську - 3, і Петриківському районі - 1.

Всього в області 224 випадки зараження.

15:06 Британці на карантині купують на третину більше алкоголю. Про це свідчать дані з продажу за березень в спеціалізованих алкогольних магазинах. Це найбільше зростання місячних продажів за весь час спостережень - з 1988 року. При цьому статистика не враховує спиртні напої, придбані в продовольчих супермаркетах, де алкоголь купують найчастіше.

14:32 Українці, які повертаються додому з-за кордону, повинні будуть пройти самоізоляцію з використанням мобільного додатку "Дія", який був нещодавно запущений.

13:52 Лікування одного хворого на коронавірус за добу коштує в Києві від 5 до 15 тисяч гривень.

"Сказати точно, скільки грошей витрачають за добу на одного пацієнта – неможливо. Бо все залежить від ступеня тяжкості хвороби та супутніх патологій. Але, як говорять медики, в середньому надання допомоги обходиться від 5 до 15 тисяч гривень за добу лікування. Зазначу, що більше 90% медичних препаратів, що передбачені "Національним переліком основних лікарських засобів", є в медзакладах столиці. І пацієнти з Covid-19, які лікуються в стаціонарах - отримують їх безкоштовно", - сказав Кличко.

13:23 В місті Ухань вилікувався останній тяжкохворий пацієнт, інфікований коронавірусом. З моменту спалаху інфекції в місті було підтверджено понад 50 тисяч випадків зараження, близько 93% інфікованих одужали, померло 3 869 осіб.

Напередодні в КНР загальне число тих, що заразилися, вперше опустилося нижче 1 тисячі. Всього в Китаї на даний момент залишається 915 інфікованих, 57 пацієнтів - у важкому стані.

13:13 Декому в Києві набридло сидіти на карантині. Озеро Біле.

12:44 Мапа захворювання в Києві. Лабораторно підтверджені випадки додались у наступних районах:

  • Печерський +5
  • Шевченкiвський +4
  • Солом’янський +6
  • Дніпровський +9
  • Святошинський +7
  • Деснянський +9
  • Подільський +4
  • Голосіївський +9
  • Оболонський +8
  • Дарницький +2

12:20 Свіжа статистика по Києву:

11:44 У Рівному вже третя смерть від коронавірусу. Сьогодні вночі помер чоловік 1951 року народження, який довго лікувався.

11:30 Надбавку медикам, які лікують хворих на коронавірус, виплатять разом із зарплатнею за квітень. Йдеться про медиків, що працюють у лікарнях, на швидкій допомозі та в мобільних бригадах, що виїздять на тестування.

11:17 В Україні планують запровадити масове тестування на COVID-19, повідомив головний санлікар Віктор Ляшко. Буде впроваджено ІФА-тестування, яке показує наявність імунітету до хвороби.

"Я думаю, найближчим часом буде масове тестування населення на наявність антитіл", - сказав він.

Україна буде п'ятою країною в світі, де стануть використовувати такий метод. Однак в даний час такі тести тільки проходять випробування.

10:58 В найближчий час буде представлений план поетапного виходу України з карантину - відкриття для відвідування парків і початку роботи підприємств сфери послуг. Про це заявив глава МОЗ Максим Степанов. Розроблено п'ять етапів. Основний критерій - суттєве зменшення кількості хворих.

10:40 Свіжа статистика по Росії. Майже 6 000 нових випадків за добу.

10:27 У материковому Китаї за добу зареєстровано 6 нових випадків зараження, два - у людей, які прибули з-за кордону, чотири - всередині країни. За добу в країні не зафіксовано жодного летального випадку, пов'язаного з коронавірусом.

10:01 У Венесуелі розпочалися голодні бунти, викликані браком бензину і продуктів. В ході протестів одна людина загинула.

Брак бензину, високі ціни на продовольство і зростання курсу долара є одними з головних проблем, з якими стикаються венесуельці в розпал пандемії коронавірусу.

09:41 Станом на 24 квітня в ЗСУ зареєстровано 51 випадок захворювання на COVID-19. З них 15 осіб одужали та 2 летальних випадки. На ізоляції (в тому числі самоізоляція) – 342 особи.

За минулу добу зареєстровано 5 нових випадків захворювання. 4-и хворих перебувають у закладах охорони здоров’я, 1 лікується вдома під наглядом медиків.

09:30 На сьогоднішній день в Україні 7 647 випадків зараження коронавірусів. Померли 193 людини. За добу +477 нових випадків.

09:13 В Ужгороді +17 хворих за останню добу. Троє із них - лікарі: із пологового, районної лікарні і кардіоцентру. Загалом в Ужгороді вже 100 хворих на COVID-19.

08:53 Південна Корея вперше за 40 днів повідомила про відсутність смертей від коронавірусу за минулу добу. Також 4-й поспіль день держава повідомляє про кількість нових інфікованих, виражену однією цифрою. За минулу добу таких випадків виявили 6.

Загалом у Південній Кореї 10 708 інфікованих, з яких лише 240 людей померли. Одужала 8 501 людина. Активних хворих станом на сьогодні – 1 967.

08:43 В Чехії скасували загальнонаціональний карантин, який був введений в середині березня. З 24 квітня люди знову можуть вільно переміщатися по Чехії і виїжджати за кордон (за умови двотижневого карантину після повернення). Дозволено збиратися групами по 10 осіб. 27 квітня відкриються магазини з площею менше ніж 2500 метрів, крім розташованих у торгових центрах. Відкриються також фітнес-центри і зоопарки. Відновиться навчання у вишах.

08:20 Американські медики попередили, що пандемія може привести в США до спалаху захворювань, що передаються статевим шляхом і збільшення кількості зараження ВІЛ через те, що всі медичні ресурси поки спрямовані на боротьбу з CODVID-19. Деякі лікарні скорочують кількість пацієнтів за попереднім записом, деякі з них припинили приймати пацієнтів в порядку живої черги.

08:15 Стратегічні сили США перевели на надзвичайний стан у зв'язку з пандемією. Військовослужбовці, які обслуговують пускові установки МБР, були розділені на команди "синіх" і "срібних", які повністю ізольовані одна від одної. Тепер кожна з команд чергує на КП протягом 14 годин, щоб знизити ймовірність поширення COVID-19.

На даний момент в американських стратегічних силах стримування поки не виявлено жодного випадку захворювання на коронавірус.

07:57 Російська влада приховує інформацію про захворювання COVID-19 серед військових, дислокованих в анексованому Криму та ОРДЛО. Cпостерігається гостра нестача медичного персоналу для супроводу хворих.

07:34 Українські вчений-біохімік Сергій Комісаренко вважає, що пандемія коронавірусу після піку на Заході почне поширюватися в Індії, країнах Африки, торкнеться Індонезії і Нігерії:

"Більшість країн з великою кількістю населення перехворіли або виходять з цього процесу. Крім Індії. Там живе 1 млрд 300 млн осіб, в країні введено дуже строгі заходи карантину, проте індуси належать до різних релігійних конфесій і можуть не виконувати вказівок уряду. Хотілося б, щоб там не сталося такого вибуху, як в Китаї. Далі інфекція буде поширюватися в Африці, торкнеться Індонезії, Нігерії".

07:11 В окупованому Луганську масово почали шпиталізувати водіїв та лікарів швидких допомог з підтвердженими діагнозами на COVID-19. Більшість карет швидкої стоїть в автопарках. Місцеві мешканці почали в пабліках "дякувати" Россії за їх спасіння та допомогу.

06:50 Висока температура і вологість, а також пряме сонячне світло швидко знищують новий коронавірус як в повітрі, так і на різних поверхнях. Про це заявив виконуючий обов'язки заступника міністра внутрішньої безпеки США з науки і технологій Вільям Брайан, представляючи в Білому домі результати дослідження, проведеного міністерством. Згідно з дослідженням коронавірус гине при впливі прямих сонячних променів, температурі від 21 до 24 градусів Цельсія і вологості в 80%.

06:00 За станом на цей час загальна кількість померлих в світі від інфекції становить 190 788 осіб (за статистикою в режимі реального часу можна стежити за посиланням).

Найбільше смертей зафіксовано в США - 49 877 осіб, в Італії - 25 549 осіб, в Іспанії - 22 157, Франції - 21 889 та Великобританії - 18 791. У Китаї в цілому - 4 636, за останні 6 днів змін немає.

Всього в світі 2 708 470 інфікованих.

Країнами з найбільш швидким поширенням коронавируса залишаються США (868 965), Іспанія (213 024), Італія (189 973), Франція (159 460), Німеччина (153 129) Великобританія (139 246) і Туреччина (101 709).

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося