RU  UA  EN

Понеділок, 1 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 червня

Всі новини

У Єгипті археологи знайшли саркофаг з мумією дівчинки в розкішних намистах: фото

У Єгипті під час розкопок в некрополі Драа Абул Нага в місті Луксорі археологи наткнулися на антропоїдний саркофаг, в якому знаходилась мумія дівчинки-підлітка.

Саркофаг знайшли випадково, коли розгрібали купи похоронного сміття. За словами дослідників, саркофаг був акуратно покладений на землю.

У довжину саркофаг був 1,75 метра, його вирізали з одного стовбура платана, після чого його покрили побілкою і пофарбували в червоний колір.

На момент смерті дівчинці було 15 або 16 років, але мумія дуже погано збереглася. При цьому на вухах похованої дівчинки археологи помітили дві сережки, які були виготовлені в формі спіралі. За попередньою версією, вони були мідними.

Крім того, в саркофазі були знайдені два кільця, одне з яких було зроблено з кістки, а друге з металу.

Також на грудях дівчинки археологи знайшли чотири намиста. Одне було виготовлено з круглих фаянсових намистин темно-синього кольору, а друге - з зеленого фаянсу і скляних бус.

При цьому найбільш красивим вчені вважали третє намисто, яке було зібрано з 74 намистин. Кожна з них була виготовлена з різного матеріалу: аметисту, сердоліку, бурштину, синього скла і кварцу.

Ще одне намисто складається з декількох ниток фаянсових бус.

Також на місці знайшли ще одну маленьку труну, зроблену з глини. Усередині неї археологи знайшли похоронну дерев'яну статуетку ушабті.

Нагадаємо, що ізраїльські вчені виявили на старовинному надгробному камені, якому близько 14 тисяч років, зображення, схоже на фігурку людини.