RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Чи може коронавірус викликати безпліддя: пояснення лікаря

Коронавірус COVID-19 небезпечний для чоловіків, так як може викликати проблеми зі статевою системою, що призводить до безпліддя.

Справжня "битва" ще попереду: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (оновлюється)

Про це розповів лікар-інфекціоніст вищої категорії, науковий співробітник Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського НАМН України кандидат медичних наук Віталій Янченко виданню "Факти".

За його словами, іноді у чоловіків вірус вражає яєчка, де знаходяться клітини, відповідальні за вироблення сперматозоїдів. Такий висновок зробили ще китайські вчені. Також в зоні ризику статеві клітини, що відповідають за рівень тестостерону і дозрівання сперматозоїдів.

"Через те, що в цих ділянках статевих залоз виникає запальна реакція, чоловіча статева система може постраждати. У чоловіка, який переніс COVID-19, не тільки знижується рівень тестостерону і погіршується потенція, але іноді розвивається імпотенція, виникає безпліддя. Якщо в організм потрапила масивна кількість вірусу, не можна виключити появу аутоімунної реакції: імунітет починає руйнувати тканини власних статевих залоз. Чим більше вірусних частинок, тим сильніша реакція імунної системи", - розповів Янченко.

Щоб знизити небезпеку коронавірусу для чоловічого здоров'я, уточнив лікар, треба прислухатися до рекомендацій медиків під час лікування. Але додатково корисно приймати вітаміни: А, С, В2 і Е, а також мікроелементи - цинк і селен.

"Наприклад, вітамін Е забезпечує потужний захист статевих клітин від дії вірусу, а поєднання цинку з вітаміном В2 - вбиває його всередині клітини. Також цей вітамін в зв'язці з селеном працюють як потужні антиоксиданти: зменшують кількість вільних радикалів і підвищують імунітет", - зазначив Янченко .

Лікар-інфекціоніст розповів, що в цілому коронавірус вражає найчутливіші місця в організмі. Вірус завдає удару різним рецепторам: це може бути і кишечник, і серце, і легені. Тоді у людей будуть проявлятися різні симптоми - від діареї до розвитку інфаркту.

Як повідомляв "Апостроф", симптоми коронавірусу дійсно схожі з грипом, а основна відмінність - в ускладненнях, які спостерігаються у пацієнта. Завдання лікаря - вчасно виявити ці ускладнення і призначити правильне лікування.