RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Польща почала вихід з карантину: чого чекати українським заробітчанам

З понеділка, 4 травня, в Польщі розпочнеться другий з чотирьох етапів ослаблення карантинних обмежень, який поки не передбачає відкриття кордонів.

Новий "сплеск" смертності в Італії: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні та світі (оновлюється)

Про це повідомив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій, коментуючи польським ЗМІ зняття обмежень.

"Ми діємо швидко, але гнучко. Зараз ми прискорюємо нашу діяльність, але можливий крок назад ", - попередив глава польського уряду.

Як було сказано на прес-конференції, з 4 травня в Польщі відновлять роботу готелі та хостели, серед обслуговуючого персоналу яких раніше працювали українські заробітчани. Готельні послуги будуть надаватися за умови дотримання певних правил безпеки, якими, зокрема, заборонено відвідування басейнів і фітнес-центрів.

Крім того, буде відкрито торгові центри та магазини, в яких покупцям буде дозволено знаходиться із дотриманням обмежень - одна людина на 15 кв.м. Захисні маски в громадських місцях не скасовуються.

Починаючи з 6 травня в Польщі також буде відновлено роботу дитячих садків, але рішення про їх відкриття повинна приймати місцева влада, виходячи з епідеміологічний ситуації.

Через відтік заробітчан країна відчуває брак робочих рук, в уряді Польщі готові організовувати чартерні рейси для українських заробітчан для збору спаржі і полуниці, при цьому планується організувати навіть дешеві авіаперельоти.

В українському уряді цей варіант не відкидають, але тільки в тому разі, якщо українцям буде гарантовано легальне працевлаштування терміном від 3 місяців з дотриманням всіх соціальних гарантій та умов праці. Координацію цієї роботи буде здійснювати урядовий офіс з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Другий етап ослаблення обмежень не принесе жодних змін на кордоні між країнами. Прем'єр-міністр Польщі Моравецкій на прес-конференції тему зняття обмежень на в'їзд до Польщі обійшов.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в українському уряді вивчають всі пропозиції від іноземних держав щодо найму громадян України на роботу, і поки не поспішають йти на співпрацю в цьому питанні.