RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Помер ветеран УПА, який брав участь у повстанні в ГУЛАГу: фото і біографія

У п'ятницю, 8 травня, у віці 94 років у Львові помер ветеран Української повстанської армії Олесь Гуменюк, який очолював Львівське крайове братство ветеранів національно-визвольної боротьби.

Про це повідомили на офіційній сторінці Львівської обласної ради.

"Царство небесне, друг, спочивай з Богом. Висловлюю щирі співчуття рідним і близьким від імені депутатського корпусу Львівської обласної ради та виконавчого апарату. Вічна пам'ять!" - цитує прес-служба голову облради Олександра Ганущина.

18-річний Олесь Гуменюк в червні 1943 року записався добровольцем до лав дивізії "Галичина". У липні 1944 року він був поранений в битві під Бродами, після чого воював в Карпатах в підрозділах УПА.

У 1945 році його було заарештовано і засуджено на 15 років каторги. Покарання відбував, зокрема в Норильську, де брав участь у повстанні.

В кінці 1980-х років Олесь Гуменюк був одним із засновників Львівського крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби, згодом очолив його.

Нагороджений орденами "За заслуги" 3-й і 2-го ступеня, багатьма нагородами Львівської ОДА та Львівської обласної ради.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в селі Роздольне в окупованому Росією Криму у віці 96 років померла колишня зв'язкова УПА Теодозія Кобилянська, яка 10 років провела в радянських таборах і на засланні.