RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Відпочинок в Україні в наметі на мальовничому узбережжі: як доїхати і ціна

У зв'язку з пандемією коронавірусу українці поки що не можуть відправитися відпочивати на закордонні курорти. Однак це хороша можливість розширити свій кругозір і відвідати мальовничі куточки в самій Україні. Лимани називають "пологовим будинком Чорного моря". Тут зібрано все різноманіття флори і фауни Причорномор'я: в парку можна побачити сотні видів птахів, в місцевих водоймах мешкає близько 60 видів риб, 37 видами представлено тваринний світ.

Що можна подивитися


Рідкісні птахи. Саме на цьому місці проходить міграційний коридор: через нього пролітають тисячі птахів під час сезонних перельотів до місць гніздування. Також тут відпочивають перелітні птахи і гніздяться водоплавні. Всього вчені нарахували тут близько 260 видів птахів, а 53 з них занесені до Червоної книги України. На лиманах є бунгало з маленькими віконцями, через які можна спостерігати за птахами: рожевими пеліканами, мартинами, чаплями.

Екоострів "Камбала глоса". Розташований на озері Малий Сасик. Створено з браконьєрських сіток, понад 200 снопів очерету. Зверху острів покритий м'якою травою і соломою. Площа -100 кв. м. Острів має форму камбали глоси - однієї з найбільш звичайних видів риб Тузловських лиманів.

Пляжі

В межах Тузловських лиманів - третина всіх придатних для відпочинку чорноморських пляжів (села Приморське, Катранка, Лиман, курорт "Лебедівка" та інші).

Курорт "Лебедівка" розташований за 120 км від Одеси. Поруч з Лебедівкою, на дні лиману Бурнас, залягає лікувальна блакитна глина, аналогічна до природних покладів в Мертвому морі і Сакському озері. Сюди приїжджають лікувати артеріальний тиск, серцево-судинні захворювання, бронхіти, захворювання легенів, суглобів.

Також лимани знамениті багатокілометровими дикими пляжами.

Як доїхати

Тузловські лимани розташовані на півдні Одеської області, тому спочатку потрібно доїхати поїздом до Одеси. Наприклад, зі столиці курсує поїзд у напрямку "Київ - Одеса", який перебуваєз в дорозі 7 годин.

Ціни на квитки інтерсіті "Київ - Одеса":

сидячі місця першого класу - 940 грн .;

сидячі місця другого класу - 464 грн.

Щоб дістатися до пункту призначення, потрібно буде витратити час на поїздку мікроавтобусом. Так, з Одеси йдуть маршрутки, якими можна дістатися до пункту Росейка. Звідти потрібно рухатися в бік парку: орієнтирами стануть знаки і маяк. Піший маршрут починається біля зеленої будівлі, на якій намальовані птахи-мешканці парку.

Також до Тузловських лиманів можна доїхати і на автомобілі.

Де оселитися

Найкраще відпочивати в наметах. Вхід на територію вільний, тому тут дозволено зупинитися для дикого відпочинку в зоні регульованої рекреації. Тим, хто планує кількаденний відпочинок, варто подбати про питну воду, адже тут її немає.

Для тих, хто хоче більше цивілізованого відпочинку, в найближчих населених пунктах є котеджі, готелі і кімнати, які здають туристам. Ціни на житло будуть коливатися від 500 до 1500 грн за добу.