RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

З оборонки в "Укрзалізницю": у Києві пройшов мітинг через фігуранта справи Гладковського Шиганова

У Києві 15 червня біля філії "Центру забезпечення виробництва" АТ "Укрзалізниця" відбулась акція протесту. Нещодавно призначеного на посаду Юрія Шиганова активісти звинуватили у черговій корупційній схемі.

Про це пише УНН з посиланням на "Стопкор".

"Пан Шиганов нас погано чує. Видно, не хоче почути. Шиганов — ти на даний час вчиняєш злочин. Такий же злочин, який ти вчиняв, перебуваючи на посаді в "Укроборонпромі" за часів Свинарчуків. Ти є ключовим фігурантом схеми "чорних тендерів" розкрадання коштів з державного бюджету. Саме тебе ми підозрюємо в проведенні незаконного тендеру на 260 млн гривень, которий було проведено в онлайн-режимі 28 травня 2020 року, і це попри карантин. Ми хочемо зрробити цю ситуацію публічною, адже послаблення таким чином державних підприємств стратегічного значення для держави є відвертим сепаратизмом, причому, всередині держави. Не зовнішнього ворога, а ворога, який сидить в кріслі і нахабно краде, потрібно боятися", — наголосив правозахисник ГО "Стоп корупції" Роман Литвин.

Нагадаємо, раніше на закупівлі "Укрзалізниці" призначили "укроборонпромівця" Юрія Шиганова, який скуповувався у "хлопчиків" Гладковського на фіктивних конкурсах. Шиганов став заступником директора філії "Центр забезпечення виробництва" "Укрзалізниці".

За даними активістів, він разом із директором з питань закупівель АТ "Укрзалізниця" Сергієм Довгаленком, а також очільником підприємства Іваном Юриком став учасником схеми із так званими "чорними тендерами".

Зокрема, йдеться про тендер на закупівлю паливно-мастильних матеріалів на суму 260 162 424,88 грн.

З самого початку заявку на участь у тендері подали 7 компаній – ТОВ "Араз Ойл", ТОВ "Торум", ТОВ "Август Пром", ТОВ "КСМ Трейд", ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Хілл Корпорейшн Юкрейн", ТОВ "Корнет Холдинг", ТОВ "Міроіл". Дві компанії з цього списку – азербайджанська "Араз Ойл" та "Міроіл" з Бердянська – не були допущені з самого початку. Інші п'ять одразу допустили і вони мали в системі Прозорро статус "допущені до аукціону", проте потім в УЗ передумали допускати до аукціону ще 3 із 5 компаній. ТОВ "Торум", ТОВ "Август Пром", ТОВ "КСМ Трейд", яких відлучили від торгів, були українськими виробниками. Продукція цих компаній має узгодження самої УЗ – відповідно, жодних вагомих причин для недопуску не було. Попри це, постачальників "збили".