RU  UA  EN

Середа, 19 червня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 червня

Всі новини

Криму загрожує серйозна катастрофа: вчений дав похмурий прогноз

Анексований Росією Крим страждає від посухи, на півострові закінчується не тільки технічна вода, але і питна.

Про це розповів заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк в інтерв'ю "Обозревателю".

Він зазначив, що посуха в цілому охопила всю Європу. Багато країн і окремі міста Центральної та Східної частин в цьому році відчули складності з водою і водопостачанням. Ця проблема стосується не тільки Криму, вся Україна проходить період маловоддя. На півдні, особливо в Одеській області, спостерігалися грунтові та метеорологічні посухи.

У Криму ситуація загострилася, особливо після 2014-го року, коли перестав працювати Північно-Кримський канал по всій довжині в 410 кілометрах - від Нової Каховки до Керчі. Через це виникла пряма залежність від опадів, снігу, які наповнюють місцеві водосховища.

"Якщо раніше у північного, степового, східного і південно-східного Криму була пряма залежність від перекидання стоку, через що там щорічно спостерігався дефіцит води, то в цьому році весь півострів, навіть західний і південний, відчув складності, а через малосніжну зиму, ще й дефіцит стоку", - пояснив експерт.

Він додав, що літо, підвищення температури і збільшення випаровування погіршують проблему. До того ж в умовах посухи і спеки зростає кількість води, яка витрачається на різні цілі, в тому числі і на питні потреби.

"Якщо раніше в східній і південно-східній частині практично щорічно оголошували режим надзвичайної ситуації, то в цьому році його можуть оголосити по всьому Криму. Вже відомо, що є багато обмежень для водокористувачів, в тому числі і в сільському господарстві. У пріоритеті тільки питні потреби", - говорить Яцюк.

За його словами, через це виникають проблеми, зокрема, техногенна для заводу "Титан", який використовує водні ресурси в технологічному циклі. Зона їх поширення може бути не тільки на території Криму, але і на Херсонщині.

"Коли заводу "Титан" не вистачить води для технологічного процесу, можливі викиди, які будуть забруднювати навколишнє середовище і нести загрозу навіть для життів людей", - попереджає він.

Експерт прогнозує, що Сімферопольське водосховище обміліло і, з огляду на маловоддя, питної води може не вистачити жителям Сімферополя і Севастополя.

"Чорноріченське водосховище, яке забезпечує Севастополь, теж має досить невеликі запаси. До того ж слід врахувати втрати в мережі, недостатність стоку, тому Севастополь і Сімферополь в першу чергу можуть відчути брак води. Я не кажу про східній частині півострова - Керч, Феодосія, де вже зараз великі ризики і в подальшому вони будуть тільки зростати. Питної води поки вистачить, але її подачу можуть обмежувати", - резюмував Яцюк.

Як повідомляв "Апостроф", на півострові висихає Сімферопольське водосховище. У мережі поділилися фотографіями екологічної катастрофи.