RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Це обман: Філарет розповів, як ПЦУ потрапила в залежність від Константинополя

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (Денисенко) назвав три чинники, які, на його погляд, свідчать про те, що ПЦУ потрапила в залежність від Константинополя.

Про це Патріарх Філарет розповів в ексклюзивному інтерв'ю "Апострофу".

Пояснюючи, в чому саме полягає залежність він виділив три моменти.

"По-перше, юрисдикція автокефальної Української церкви поширюється тільки на територію України. А ті українці, які проживають за межами нашої країни, не мають права перебувати в Українській церкві, а повинні належати до Константинопольського Патріархату. Це вже порушення автокефалії, адже інші церкви своєї діаспорою самі управляють, а нам кажуть, що ви не маєте на це права, і ми, греки, будемо управляти Українською церквою", - говорить Філарет.

Другий момент стосується спеціально приготованої і освяченої ароматичної олії під назвою миро, яке використовується під час таїнств.

"По-друге - миро. Миро кожна церква має право варити сама. На те вона і автокефальна церква. А якщо вона не має свого миро, то це означає, що вона не може ані дітей хрестити, ані освячувати престоли. Дадуть миро - можемо, не дадуть не можемо. Залежність? Залежність! ", - констатує Патріарх.

Також він звернув увагу на те, що згідно з канонами, церковні питання, які потребують вирішення, розглядаються вищим органом церкви - Помісним собором.

"Але в Томосі записано, що не Помісний собор буде розглядати українські питання, а Константинопольський Патріарх. Залежні, а називаємося автокефальною церквою. Це обман!", - резюмував Патріарх Філарет.

Детальніше про те, хто написав заяву на колишнього гаранта, якими є стосунки між УПЦ КП і ПЦУ, чи можна вважати ПЦУ дійсно незалежною Українською церквою, читайте в матеріалі "Апострофа": Ми будемо вимагати новий Томос - Патріарх Філарет.