Після рясних дощів в Україні, як завжди, буде "нашестя" грибів. Щороку до 2 тисяч українців потрапляють до лікарень через отруєння грибами, десятки людей гинуть. Часто в лікарні виявляються всі члени сім'ї грибника, в тому числі і діти.
Про те, як відрізнити їстівний гриб від отруйного пише "Укрінформ".
Білий гриб
М'якоть гриба завжди біла, по всій ніжці розходиться світла сітка. Збирають до 1-ї половини жовтня.
Двійники білого гриба - жовчний гриб і сатанинський гриб. У жовчного - ніжка покрита червоною сіткою, зріз м'якоті спочатку червоніє, потім стає ліловим. У сатанинського - ніжка покрита червоною сіткою, зріз м'якоті спочатку червоніє, потім стає ліловим.
Опеньки
Мають білі, кремові пластинки, які ніколи не темніють. Їх двійники - сіро-жовтий і червоно-цегельний гриб - мають відповідно пластинки сіро-жовтого і білувато-кремового відтінку, які швидко темніють і стають лілово-бурими або червонувато-оливковими. На ніжці є "спідничка".
симптоми отруєння
- нудота
- блювота
- головний біль
- галлюцинації
- болі в животі
Важливо, що перші ознаки можуть з'явитися вже через 30 хвилин після їжі
Що робити, якщо з'явилися симптоми
- викличте швидку
- не чекаючи приїзду швидкої допомоги, починайте промивання шлунка (приготуйте 1-2 літри слабкого розчину марганцівки)
- пийте більше води
- навіть якщо вам стало легше, не відкладайте виклик медиків - це може бути оманливий стан
- не викидайте приготовані гриби - їх аналіз допоможе лікарям встановити, чим викликане отруєння.
Як писав "Апостроф", причина масового харчового отруєння дітей на базі відпочинку "Дніпровські зорі" в курортному селищі Кирилівці (Запорізька область) стала приготовлена без термічної обробки окрошка.