RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Скнилівська трагедія сталася 18 років тому: в Україні вшановують пам'ять жертв страшної аварії

27 липня в Україні шанують пам'ять загиблих під час авіашоу на аеродромі "Скнилів" - трагедія сталася 18 років тому.

"Апостроф" розповідає все, що відомо про авіакатастрофу.

Скнилівська трагедія

У 2002 році на аеродромі "Скнилів" у Львівській області відбулося авіашоу, присвячене 60-річчю 14-го авіаційного корпусу Військово-повітряних сил. Подивитися на видовище прийшли цілими сім'ями з дітьми - близько 10 тисяч людей. Однак захід закінчився масштабною трагедією з великою кількістю жертв.

Під час шоу прямо на глядачів впав літак Су-27. Літальний апарат виконував фігури вищого пілотажу. За штурвалом перебували пілоти першого класу полковник Володимир Топонар і другий пілот полковник Юрій Єгоров. Вони встигли катапультуватися і отримали лише незначні травми.

Жертви аварії

Шоу відбувалося в небі прямо над тисячами глядачів, куди і впав літак. Внаслідок цього загинули 77 осіб, у тому числі 28 дітей. Також суд визнав, що ще більше 500 людей постраждали.

Розслідування катастрофи

За трагедію понесли відповідальність лише 5 осіб. Однак розслідування велося проти 10 - частину з них виправдали. Інші особи, причетні до авіашоу, та льотчики були визнані винними в скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту. Свою провину ніхто не визнав.

"Дані, отримані на перших етапах розслідування причин катастрофи літака Су-27, свідчать, що причинами трагедії стали серйозні прорахунки в організації підготовки та здійснення польотів у Військово-повітряних силах і, зокрема, при організації демонстраційних заходів у Львові", - прес- служба Генпрокуратури України 28 липня 2002 року, пише "Вікіпедія".

Топонар був засуджений до 14 років позбавлення волі, а Єгоров - до 8. Однак постраждалі українці і ті, хто втратив в аварії рідних, залишилися незадоволені вироком. Його вважали лояльним. Також не була достатньою компенсація, а держава не принесло своїх вибачень.

Пам'ять про загиблих

27 липня 2002 року назавжди залишиться чорною датою в календарі. В Україні практично немає людей, які не знають про трагедію під Львовом. Моторошні кадри з місця події ще довго були в зведеннях новин. Тоді загинули цілі сім'ї, деякі діти залишилися сиротами, а також батьки втратили своїх дітей.

Постраждалі в трагедії і небайдужі українці щорічно приходять на аеродром "Скнилів", щоб вшанувати пам'ять загиблих там.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: