RU  UA

Екс-директор ЦГЗ назвав причину, через яку можуть затримувати виплати медикам

Без повернення коштів з ковідного фонду в уряду не вистачить грошей на доплати медикам, які працюють з хворими на коронавірус.

Про це розповів в ефірі Апостроф Live директор Центру громадського здоров'я МОЗ України в 2018-2019 роках Володимир Курпіта.

За його словами, виплати лікарям здійснюються, але сама процедура є досить складною. Зокрема, вона враховує час безпосередньої роботи тільки з хворими COVID-19 і залежить від того, чи уклала лікарня договір з Національною службою здоров'я України.

"Якщо лікарня не уклала такого договору, власне кажучи, виплати здійснювати нікуди. Міністерство охорони здоров'я намагалося врегулювати цю ситуацію в ручному режимі, проте навіть це не є досить гнучким і швидким", - зауважив експерт.

Володимир Курпіта передбачає, що виплати все ж будуть затримуватися, оскільки коштів на них не вистачає. Тому уряду доведеться терміново приймати рішення про переведення коштів з ковідного фонду саме на програму медичних гарантій.

"Влада змушена буде піти на таке, тому що у нас збільшується кількість хворих. Як ви бачите, сьогодні вже 5800 хворих - і це тільки виявлені випадки. Плюс серйозно зростають навантаження на лікарні, тому нам не уникнути соціальних збурень і невдоволення з боку медиків та пацієнтів", - вважає він.

На думку Володимира Курпіти, до місцевих виборів цього не станеться.

Детальніше про те, як держава виконує свої зобов'язання перед медиками, читайте в матеріалі "Апострофа": Носіть маску на носі, а не під носом, інакше буде важко дихати - Володимир Курпіта