RU  UA

Вмирають лікарі, медицина на межі: названо фатальну помилку України з коронавірусом

В українських лікарнях катастрофічно не вистачає сил і засобів для боротьби з епідемією коронавірусу, яка значно набрала обертів останнім часом. При цьому відповідальність за протиепідемічний захист переклали на самих медиків, а в медичних закладах вже фіксують брак кисню, який буде тільки зростати.

Про це в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV розповів заступник міністра охорони здоров’я у 2016-2019 роках, кандидат медичних наук Олександр Лінчевський.

Експерт звернув увагу на те, що кошти коронавірусного фонду влада спрямувала не за цільовим призначенням, а підготовка лікарень до епідемії фактично провалена.

"Гроші йдуть на будівництво доріг. В той же час, серед моїх колег близько п’яти тисяч медиків хворіють на ковід. Мої колеги, надаючи допомогу пацієнтам в державних лікарнях, не є захищеними, засобів індивідуального захисту відверто бракує - у підсумку, вони отримують цю інфекцію, хворіють, і, на жаль, деякі з них гинуть. Засоби індивідуального захисту в повному обсязі не закуплені, а лікарні, місцева влада правдами-неправдами забезпечують захистом своїх лікарів. Коли краще, коли гірше", - розповів Лінчевський.

Він попередив, що через стрімке поширення коронавірусу вже скоро українські лікарні будуть фіксувати брак кисню.

"Ми матимемо дуже швидко - ви це згадаєте - проблему з нестачею кисню. При лавиноподібному зростанні числа пацієнтів елементарного кисню і можливості його доставки до пацієнта — не те, що апаратів ШВЛ — з цим можуть бути проблеми. Так, наші київські лікарні самостійно та за допомогою благодійників проводили кисневі лінії і готували самі себе для того, щоб дати можливість проводити штучну вентиляцію і кисневу підтримку", - зазначив екс-заступник глави МОЗ.

За його словами, офіційна статистика не відображає реальну ситуацію в українських лікарнях.

"Коли урядовці кажуть про збільшену кількість ліжкомісць в лікарнях, треба розуміти, що це чергова маніпуляція. Ліжко не лікує, лікує ліжко з киснем, з апаратом, з персоналом. Ми боїмося не пацієнтів, у яких легкий перебіг хвороби. Ми боїмося великої кількості тих пацієнтів, у яких є потреба кисневої підтримки, і цього кисню може не вистачити", - додав Лінчевський.

Більше про те, чому підготовку закладів охорони здоров'я до епідемії коронавірусу провалено і чому розтрачено коронавірусний фонд, читайте в інтерв'ю екс-заступника глави МОЗ Олександра Лінчевського "Апострофу": "Ми боїмося великої кількості пацієнтів, яким не вистачить кисню - кандидат медичних наук".