RU  UA

Ми можемо не вийти з піке: лікар пояснив, як зробити локдаун в Україні ефективним

Врятувати медичну систему від колапсу при щоденному збільшенні кількості тих, що заразилися коронавірусом, може короткостроковий, але дуже жорсткий локдаун.

Таку думку висловив в ефірі Апостроф Live лікар-імунолог Федір Лапій.

Так можливо вже зараз потрібно вводити локдаун, а карантин вихідного дня неефективний?

"Потрібно вводити короткостроковий, але сильний локдаун для того, щоб не увійти в піке, з якого ми просто не вийдемо. 30 тисяч - це вже буде параліч, це колапс", - підкреслив він.

Федір Лапій вважає, що утримати нинішній рівень кількості хворих допоможе тільки строгий контроль за дотриманням карантинних заходів.

"Ми бачимо приклади Італії, Франції, Німеччини, Австрії, коли поліція займає основну позицію, влада не займається популізмом перед місцевими виборами, а жорстко реагує на порушення дотримання карантинних заходів. Штрафує бари, кафе, ресторани незалежно від їх приналежності", - говорить лікар .

На його думку, карантин вихідного дня не буде ефективним, якщо не буде працювати система покарання.

"Ми не Сінгапур. Ми навіть не німці з австрійцями, які виконують рекомендації уряду. Ми українці. І в даному випадку тут потрібно розуміти, що ми можемо прийняти найкращі карантинні заходи з точки зору теорії їх ефективності, але при відсутності їх виконання і контролю за їх виконанням, від них буде допомога - як мертвому припарка. Але такі жорсткі реакції будуть не на користь популярності чинної влади", - зазначив Федір Лапій.

Детальніше про те, чому карантин вихідного дня в Україні не допоможе уникнути колапсу в лікарнях, читайте в матеріалі "Апострофа": Україні вже зараз потрібний сильний локдаун, інакше буде параліч - лікар-імунолог