RU  UA

Це як потьомкінське село: лікар вказав на головну проблему з лікуванням COVID-19 в Україні

Лікар-імунолог Федір Лапій пояснив, що в лікуванні коронавірусу важлива не кількість ліжок, а у скількох пацієнтів є доступ до кисню.

Про це він сказав в ефірі "Апостроф Live" на телеканалі "Апостроф TV".

"Тому що ліжка не лікують, а лікує підведений кисень і кисневі концентратори. З цим не дуже впоралася влада. Тобто ми можемо збільшувати кількість ліжок, але якщо до них не підведено кисень, то ці ліжка - це як потьомкінське село. Зараз ми говоримо про те, щоб утримати хоча б існуючий рівень кількості хворих, щоб він не ріс і не дійшов до 30 тисяч", - сказав він.

За його словами, тут питання не до медиків, а до влади, яка повинна карати за недотримання карантинних заходів, як відбувається в європейських країнах, де влада жорстко реагує на порушення.

"Жоден карантинний захід і карантин вихідного дня не буде ефективним, якщо не буде працювати система покарання. Ми не Сінгапур. Ми навіть не німці з австрійцями, які виконують рекомендації уряду. Ми українці. І в даному випадку тут потрібно розуміти, що ми можемо прийняти найкращі карантинні заходи з точки зору теорії їх ефективності, але при відсутності їх виконання і контролю за виконанням, від них буде допомога - як мертвому припарка. але такі жорсткі реакції будуть не на користь популярності чинної влади", - вважає лікар.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Україні вже зараз потрібний сильний локдаун, інакше буде параліч - лікар-імунолог.