RU  UA

У магазин як на війну: як проходить "чорна п'ятниця" в Україні та світі

В усьому світі розпочався грандіозний розпродаж, відомий як "чорна п'ятниця". До цінопаду люди готуються завчасно - беруть вихідні та навіть сплять під магазинами. Звідки ж пішла традиція називати четверту п’ятницю листопада "чорною", та як цей день відзначають в Україні?

Подробиці – у сюжеті Апостроф Live на Апостроф TV.

Кожен намагається буквально вирвати з рук іншого найдешевший товар, щоб взяти все від сезону знижок у "чорну п’ятницю". В деяких випадках доходить навіть до бійки. Така ситуація часто трапляється в магазинах одягу. Наприклад, жінкам сподобались одні й ті самі штани, тому леді ладні повисмикувати одна одній волосся, аби придбати омріяний товар. Утім, якщо молодші шопоголіки б'ються за речі, то пенсіонери – за їжу. В одному з продуктових магазинів бабусі змагалися за курку за акційною ціною.

Ще в ХІХ столітті в США місцеві мешканці навіть уявити не могли, що через знижку буде відбуватись аж таке. Саме зі Штатів пішла традиція влаштовувати акції кожну четверту п’ятницю листопада. Існує декілька версій, чому п’ятницю називають "чорною". Одна з них говорить, що в далекому 1869-му на ринку золота стався обвал. Відтоді п’ятниця почорніла. За іншою здогадкою, у Філадельфії в минулому столітті розпродаж спровокував купівельний ажіотаж. Він навіть став причиною транспортного колапсу і масових зіткнень.

Сучасне пояснення назви простіше – торговці починають отримувати прибуток, тобто переходять із мінуса в плюс. Між собою цей процес підприємці називають "з червоного в чорне". До речі, цей день у деяких американських штатах навіть оголошують вихідним, аби люди встигли купити все, що захочуть.

Так чи інакше, Україна перейняла від США традицію п’ятничного розпродажу. Проте і тут внесені свої корективи. Наприклад, деякі магазини чи бренди оголошують знижки завчасно - за тиждень чи навіть два. А в саму "чорну п'ятницю" деякі заклади відчиняють о 5 годині ранку. Однак в Україні знижки не настільки великі, як за кордоном, тому кадрів, де люди б'ються за речі, майже немає.

Цьогоріч такого ажіотажу, вочевидь, не буде ніде в світі, адже ми живемо в часи пандемії.