RU  UA

Живий вірус не використовується: експерт вказала на важливу особливість вакцини від COVID-19

Вакцинація від коронавірусу, яка вже стартувала у Великій Британії, не забезпечить повної гарантії від зараження, але перебіг хвороби у вакцинованої людини буде легшим. Сама ж формулу вакцини не містить живий вірус і її можуть змінити, якщо від вакцинації будуть негативні наслідки.

Про це розповіла заступниця міністра охорони здоров’я у 2014-2015 роках Наталя Лісневська в ефірі програми Апостроф Live на Апостроф TV.

"У будь-якому випадку, якщо вакцина працює і є ефективною, перебіг хвороби буде набагато легшим, вона не дасть ускладнень. Ми легше видужаємо, і з великою ймовірністю це буде або безсимптомна, або малосимптомна хвороба. Жодна вакцина при ГРВІ не дає стовідсоткового ефекту. Не треба його чекати, не треба сподіватися на те, що ми припинимо взагалі хворіти. Такого не буде. Переробляти вакцину, переробляти її формули будуть, якщо будуть негативні наслідки. Якщо в результаті вакцинації будуть побічні ефекти, люди почнуть хворіти тією чи іншою хворобою. Захворіти на те, від чого вакцинуєтеся, можна лише тоді, якщо у вакцині є живий вірус. А зараз всі компанії, які заявляють про вакцину, не надають її нам з живим вірусом", - пояснила Лісневська.

За словами експерта, зараз більшість вакцин - це певні хімічні сполуки, а препарати з живим вірусом, які використовувалися раніше, зараз не застосовують.

"Там певні хімічні сполуки. Це велике хімічне виробництво, яке запобігає розвитку хвороби, певним чином блокує її. Вакцини можуть впливати абсолютно по-різному. Раніше використовувалися вакцини з живим вірусом. Це була мала доза, і організм адаптувався. Потім, коли вірус потрапляв в організм, то він міг впоратися. Зараз там трошки інший принцип виготовлення вакцин: живі віруси не використовуються, не вводяться до організму", - підсумувала Лісневська.

Як повідомляв "Апостроф", негативний результат тесту на коронавірус після хвороби не дає гарантії від повторного зараження - антитіла захищають людей від COVID-19 близько 90 днів.