RU  UA

Окупанти в Криму самі позбавляють півострів водних ресурсів: переконливі докази

Дії окупаційної влади Криму, де набуває загрозливих масштабів ситуація з питною водою, є причиною екологічної катастрофи, до якої наближається півострів.

Про це в ефірі Апостроф Live розповів член Меджлісу кримськотатарського народу, голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

За словами фахівця, зйомки з космосу показали кардинальні зміни, які відбулися на півострові за період з 2014 по 2020 роки.

"Наші експерти публікували звіт, в якому використовувалися зйомки з космосу за період 2014-2015 років і 2020 року. Саме з них видно те, про що я зараз розповім. Коли ми беремо випаровування - один з чинників, який впливає на зменшення кількості води - в місцях меншого випаровування виявилося більше води, а в місцях найбільшого - менше води. Це антропогенний фактор. Далі ми порівнювали це з кількістю опадів, показували температурний і світловий фактор, тобто збільшення світлового фактора в зв'язку з тим, що відбувається більше забудови", - зазначив Барієв.

Він наголосив, що окупанти власними діями знищують в Криму зелені насадження, які забезпечують наявність в грунті вологи.

"Дуже важливий фактор, який впливає на зміну питної води - це будівництво "Тавриди". Це величезна траса, через будівництво якої вони вирубали всі зелені насадження: більш 30 тисяч чагарникових рослин і 30 тисяч дерев. А саме зелені насадження підтягують воду", - додав експерт.

Більше про те, чому у відсутності питної води в анексованому Криму винні саме російські окупанти, читайте в матеріалі "Апострофа": "Кримчани починають розуміти, що в ситуації з водою винні російські окупанти - Ескендер Барієв".