RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кримчани починають розуміти, що в ситуації з водою винні російські окупанти - Ескендер Барієв

Росіяни ведуть Крим до екологічної катастрофи

Росіяни ведуть Крим до екологічної катастрофи Ескендер Барієв Фото: Апостроф

У відсутності питної води в Криму винна тільки окупаційна влада, яка своєю бездарною політикою призвела до численних проблем на півострові. Масштабне будівництво, вирубка зелених насаджень, відсутність ремонту трубопроводів привели до водного дефіциту, через що на окупантів чекають нові величезні проблеми, заявив в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV член Меджлісу кримськотатарського народу, голова Кримськотатарського ресурсного центру ЕКСЕНДЕР БАРІЄВ.

— Російська Федерація використовує воду для окупованого Криму, як засіб тиску на Україну. Що там зараз із водою, і як кримчани на це реагують?

— Для забезпечення Криму водою необхідно близько 1100 млн кубометрів води. З них 155 — для побутових потреб, тобто для пиття, для забезпечення опалення тощо. З тієї води, яка надходила по Північно-Кримському каналу, 500 млн кубометрів йшли на зрошення, і ще 400 млн — на промисловість. Додатково 135 млн кубометрів забезпечували поверхневі води, а 62 млн — зі свердловин.

Ми зі свого боку — Кримськотатарський ресурсний центр — подали документ і в Управління Верховного комісара з прав людини, і спецдоповідачу по навколишньому середовищу і прав людини, який буде робити в березні 2021 року доповідь, присвячену воді. У документі ми говоримо, що через нераціональний підхід окупаційної влади до природних водних джерел виникає, або може виникнути катастрофа.

Читайте: Українка з Криму: мені буде важко туди повернутися, тому що там дуже багато зрадників

А в даному випадку виникає наступна проблема. По-перше, росіяни намагалися шантажувати Україну, подавали позов до ЄСПЛ від фейкового рибного господарства, де вони програли, писали листи в УВКПЛ (Управління Верховного комісара ООН з прав людини, - "Апостроф"). Таким чином вони намагаються відновити подачу води по Північно-Кримському каналу, тому що їм потрібна вода для промисловості, для електростанцій, які вони побудували, і для забезпечення військово-промислового комплексу. Тому українська позиція повинна бути принциповою: по Північно-Кримському каналу ми воду не подаємо і крапка.

По-друге, чому є нестача води? За літо приїхало 3,5 млн відпочивальників, а що вони роблять? Вони ж використовують цю воду. Таким чином, якби окупаційна влада хотіла провести превентивні заходи, вона б не сприяла приїзду росіян, які, у принципі, є окупантами. Хоча приїжджають туди прості росіяни, та раз вони приїжджають, то їх можна такими вважати. Далі забудова великого житлового комплексу та збільшення населення Криму. Ті цифри, які я називав, розраховані на 2,5 млн осіб, які були там до окупації. А зараз населення збільшилося мінімум на 700 тисяч осіб. Це ті люди, які заїхали в Крим, і так само використовують цю воду.

Далі ми говоримо про трубопровід. Чому в них зараз посилилася проблема у зв’язку з опалювальним сезоном? Тому що на підготовку до нього йде дуже багато питної води — потрібно перевірити систему, труби тощо. Окупанти не оновлювали труби останні 6 років окупації. При цьому втрата питної води становить до 60 %, особливо в Керчі. Усі ці комплексні проблеми призводять до нестачі води. А страждає від цього населення — наші громадяни.

Росіяни заявляють про те, що вони будуть ставити опріснювачі. Вони насправді їх встановили в Армянську. Але вони екологічно небезпечні, а той розсіл, який утворюється від їх роботи, скидають в Сиваш.

— З того, що ми бачимо в новинах, як вони ведуть масштабне будівництво на півострові, як знищуються заповідники, виникає питання, а їх це хвилює?

— Наші експерти публікували звіт, у якому використовувалися зйомки з космосу за період 2014–2015 років і 2020 року. Саме по ним видно те, про що я зараз розповім. Коли ми беремо випаровування — один із чинників, який впливає на зменшення кількості води — у місцях меншого випаровування виявилося більше води, а в місцях найбільшого — менше води. Це антропогенний фактор. Далі ми порівнювали це з кількістю опадів, показували температурний і світловий фактор, тобто збільшення світлового фактору у зв’язку з тим, що відбувається більше забудови.

Крім того, дуже важливий чинник, який впливає на зміну питної води — це будівництво "Тавриди". Це величезна траса, через будівництво якої вони вирубали всі зелені насадження: понад 30 тисяч чагарникових рослин і 30 тисяч дерев. А саме зелені насадження підтягують воду.

— Тобто окупанти самі винні у водній кризі. Але самі вони кого звинувачують?

— Зрозуміло, що там відбуваються певні системні посили, мовляв, Україна перекрила воду, і це ми винні. Мовляв, Росія подбає, і побудує опріснювачі на території Сімферопольського району в селищі Миколаївка. Але на це потрібні великі кошти і великі терміни.

Кримчани все більше починають розуміти, що ситуація на півострові і з водою, і з іншими процесами, пов’язана насамперед з окупацією. Нам потрібно дати основний посил, що саме окупація Криму є першопричиною всіх проблем. І дискримінація, й арешти, і відсутність води, й екологічні проблеми. Тому ми це намагаємося пояснити всьому міжнародному співтовариству, і такий посил ми намагаємося давати кримчанам.

Зрозуміло, що люди різні, зрозуміло, що та інформаційна політика, яка проводиться окупаційною владою, усе ще працює. Але люди все більше й більше починають відчувати ці проблеми на собі. Я думаю, буде пік, коли в багатоповерхівках почнуться проблеми з каналізацією. Це буде велика проблема, яку визнають навіть місцеві працівники в системі ЖКГ.

Читайте також

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

"Нічна варта" пост здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні