RU  UA

Бюджет-2021, протести ФОПів і аварія на Шулявському мосту - головні новини 15 грудня

Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2021 рік, у центрі Києва на мітингу підприємців сталися сутички з поліцією, а на Шулявському мосту впали три стовпи освітлення. Про це і не тільки - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Бюджет-2021

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому державний бюджет на 2021 рік. Кошторис назвали "бюджетом компромісу". Головний фінансовий документ приймали з кількома перервами та нарадами. За бюджет проголосували 289 депутатів, проти - 38. Натомість 16 парламентарів утрималися, а 23 не голосували взагалі. Кошторис не підтримали 3 фракції: "ОПЗЖ", "Європейська Солідарність" та "Голос".

Найбільші дискусії під куполом парламенту викликало питання фінансування медичної системи. Критика лунала і від Міністерства охорони здоров'я. У відомстві зазначили, що грошей на медицину в бюджеті на наступний рік не достатньо - передбачили 156 млрд гривень. Між першим і другим читанням зменшили і видатки на освіту, культуру та Пенсійний фонд. Натомість гроші з президентської вертикалі не забирали.

Мітинг підприємців у Києві

Від самого ранку у столиці протестують сотні підприємців з усієї України. Вони оголосили початок податкового Майдану та вимагають скасувати заборону на їх роботу під час локдауну з 8 до 24 січня. Протягом дня мітингувальники змінили декілька локацій.

Крім того, у центрі Києва сталися сутички із поліцією. Біля 40 силовиків потрапили до лікарні. Травмовані є і серед мітингарів. Підприємці мають намір протестувати на Майдані Незалежності, доки не виконають їхні вимоги. Тим часом за фактом побиття правоохоронців уже порушили карну справу.

Аварія на Шулявському мосту

На Шулявському мосту в Києві впали три стовпи освітлення. Електроопори падали одна за одною. У 2017 році цей міст, за словами Віталія Кличка, втомився. Тоді його закрили на реконструкцію, яка тривала кілька років.

Через падіння стовпів, ушкоджень зазнали декілька автомобілів. Деякі з них зачепило лише дротами, але декому стовпи серйозно побили автівки. Дивом ніхто не постраждав. Рух мостом перекрили в обидві сторони.

На аварію вже відреагував очільник міста. За словами Кличка, експерти та правоохоронці встановлюють причини падіння опор та перевіряють інші стовпи на мосту. Основну відповідальність за інцидент понесе генеральний підрядник, який відповідає за якість робіт.