RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

З Днем святого Миколая: все про свято, чудеса, Крампуса і заборони в цей день

19 грудня католики і православні, які дотримуються юліанського календаря, відзначають День святого Миколая. У народі його також називають Зимовий Миколай.

"Апостроф" зібрав всю інформацію про святого Миколу, традиції, прикмети і особливості святкування в різних країнах.

День святого Миколая 2020: яскраві листівки і привітання у віршах і прозі

Хто такий Микола Чудотворець

Микола народився в 280 році в грецькій колонії Патара у малоазійської римської провінції Лікія. Дядько його Микола Патарський був місцевим єпископом. Юнака глибоко засмучувала навколишня бідність. Він допомагав бідним сім'ям, дітям-сиротам: ночами розносив їжу, одяг, ласощі і клав на порозі бідних будинків. Згодом люди дізналися про благодійника і вже відкрито йшли до нього зі своїми бідами і проблемами.

Микола був дуже релігійним з раннього дитинства і повністю присвятив своє життя християнству. Дядько зробив його спочатку читцем, а потім звів у сан священика, зробивши своїм помічником і доручивши говорити повчання пастві. За іншою версією, завдяки знаменню, рішенням собору лікійських єпископів Микола відразу став єпископом Мири.

Після смерті батьків Микола все успадковане роздав бідним, а сам відправився паломником в Палестину. Під час гонінь християнської віри його кинули до в'язниці, а при правлінні Костянтина Великого - звільнили. На старості років отець Миколай прийняв чернецтво.

Ще за життя люди вважали отця Миколая святим. Один раз він гарячою молитвою заспокоїв бурю на морі і врятував чимало рибалок і корабель, на якому паломники пливли в Палестину. Микола міг зцілювати калік, хворих, неодноразово рятував засуджених до страти. Але найбільшою його заслугою було те, що він безмірно любив всіх людей, цінував кожну окрему людину.

За легендою, Святий Миколай живе в Раю і раз на рік спускається на землю, щоб прийти до дітей і принести їм подарунки за гарне навчання, поведінку, повагу до батьків і старших. А якщо якась дитина поводилася погано або не хотіла вчитися, то замість Святого Миколая в чарівну грудневу ніч до нього прийде чортеня Антипко. Він залишить під подушкою неслухняного пучок вербових різок.

Покровитель моряків і рибалок

Святий Миколай є покровителем мореплавців, до якого часто звертаються моряки, яким загрожує потоплення або кораблетроща. Відповідно до життєпису, будучи молодою людиною, Микола відправився вчитися в Олександрію, і в одному зі своїх морських подорожей з Міри до Олександрії він воскресив моряка, що зірвався в шторм з корабельного спорядження і розбився на смерть. В іншому випадку Микола врятував моряка по дорозі з Олександрії назад в Миру і після прибуття взяв його з собою до церкви.

Звідки з'явився звичай вивішувати шкарпетки для подарунків?

Одного разу святий Миколай допоміг трьом дівчатам, батько яких, не маючи можливості зібрати придане, планував отримувати дохід з їхньої краси. Дізнавшись про це, Микола вирішив допомогти. Будучи скромним, він кинув мішок з золотом в їх будинок, а сам повернувся додому. Зраділий батько дівчини видав свою дочку заміж і використовував ці гроші для її приданого. Через деякий час святий Миколай підкинув мішок із золотом також для другої дочки, що дозволило другій дівчині вийти заміж, забезпеченої приданим. Після цього батько дочок вирішив дізнатися, хто його благодійник, і тому чергував всі ночі, щоб його дочекатися. Його очікування справдилося: святий Миколай ще раз кинув мішок з золотом в вікно і поспішив піти. Почувши дзвін золота, батько дівчат побіг слідом і, впізнавши святого Миколая, кинувся йому в ноги, кажучи, що він врятував їх від смерті. Святий Миколай, не бажаючи, щоб його благодіяння стало відомо, взяв з нього клятву, що він нікому про це не розповість. Згідно з католицьким переказами, мішок, кинутий у вікно святителем Миколаєм, приземлився в шкарпетці, залишеній для просушування перед вогнем. Звідси стався звичай вивішувати шкарпетки для подарунків від Санта-Клауса.

Історія святкування в Україні

Перші згадки про святого на території України з'являються разом з появою християнства. Стародавні церковні записи свідчать цей факт: "Напередодні Святого Ніколауса матері тримають напоготові подарунки та різки для своїх дітей" (1555). Давньою українською іконою Святого Миколая вважається ікона початку 14 століття.

Святкування Миколая в Україні почалося ще за часів Всеволода Ярославича - в 1088 році. Княгиня Ольга побудувала на його честь один з перших храмів Київської Русі - біля могили Аскольда в Києві, ще в 11 столітті, зараз церков на честь святого налічується сотні. А в Миколаєві Святому споруджено пам'ятник.

Ідея дитячого, шкільного свята виникла в другій половині 19 ст. в Галичині. Тому Святий Миколай став опікуном українських школярів.

Традиції. Як святкують в Україні та інших країнах

В Україні в цей день прийнято дарувати подарунки дітям, поклавши їх під подушку. Найчастіше це цукерки або іграшки. У стародавні часи це свято більше чекали дорослі. У цей день вони веселилися, розважалися і варили пиво. У різних куточках України були свої традиції: варили кутю, кропили худобу свяченою водою, їздили вночі на санях.

Саме з 19 грудня починалися передноворічні базари і ярмарки. Дівчата і хлопці купували різні приналежності, щоб шити собі костюми до Нового Року.

Прийнято було також в цей день гадати. Дівчата збиралися ближче до вечора, а то і зовсім вночі, щоб дізнатися свою майбутню долю. Брали з собою "магічні" предмети, на яких прийнято гадати в такі дні: кільця, голки, дзеркала, нитки, гребінці тощо. Також вірили, що в цей день можна визначити, наскільки великий буде твоя майбутня сім'я: треба було стати напроти дзеркала, а дзеркало направити в сторону вікна, з якого видно місяць. Відображення з вікна розмивалося і в дзеркалі видно не один місяць, а кілька. Скільки їх дівчина нарахувала, стільки членів сім'ї у неї буде в майбутньому.

Раніше вважали, що посватана на Миколая дівчина буде хорошою господинею і вірною дружиною. Також існувала традиція пробачати в цей день старі образи і просити вибачення за свої вчинки. Тому люди, які до цього посварилися, могли на Миколу примиритися зі шматочком святкового пирога.

З часу оголошення незалежності України відродилася традиція святкувати цей день, вітаючи сиріт в дитячих будинках. Тому 19 грудня люди, які хочуть наслідувати приклад святого, йдуть в дитячі будинки, влаштовують дітям свято, ставлять спектаклі, а також дарують подарунки.

У Чехії і Словаччині в цей день ходить ряджений Мікулаш (святий Миколай на чеській і словацькій мовах) в платті єпископа з довгою білою бородою і в супроводі ангела і чорта. Ангел з Мікулашем роздають подарунки, а чорт символічно "карає" неслухняних дітей. Іноді замість чорта з Мікулашем ходить ряджений поліцейський.

В альпійському регіоні супутником святого Миколая є Крампус (диявол). За легендою Крампус супроводжує святого Миколая, караючи неслухняних дітей і лякаючи їх, діючи як антипод святого, який роздає подарунки хорошим дітям. Коли Крампус знаходить неслухняну дитину, він засовує її в свій мішок і несе налякане дитя в печеру, імовірно щоб з'їсти на різдвяну вечерю. У старіших версіях легенд Крампус викрадає дітей і забирає в свій моторошний замок, а потім скидає в море. Зображати Крампус прийнято в альпійському регіоні: Австрії, Південної Баварії, Угорщини, Словенії, Чехії, Словаччини, деяких північних областях Італії (Больцано) і Хорватії.

У Німеччині було прийнято дарувати дітям новий одяг. Крім цього дарували солодощі, іграшки та шкільне приладдя. В голландський Роттердам святитель щорічно припливає на човні з Іспанії, в місто він в'їжджає на коні, якого звуть Амеріго, і тримає в руках єпископську палицю. Напередодні такого візиту дітвора акуратно розкладає перед вхідними дверима начищене взуття, щоб в день Миколая відшукати там солодощі.

Своїм покровителем святого Миколая вважають жителі італійського містечка Сассірі, розташованого на острові Сардинія. Головну увагу в цей день приділяється женихам, яким дарують подарунки. Така традиція називається "Rito delle nubili". У сусідній Франції, в населеному пункті Сан-Ніколя-де-Пор, що в регіоні Лотарингія, організовують цілу процесію. Вона виходить в місто ввечері і рухається по головних вулицях. На чолі - старець Микола, поруч - привид, який в своїх руках несе різки, щоб ними по дорозі шмагати неслухняних дітей. Якщо такі знайдуться, їх скоріше забирають в мішок.

У Польщі напередодні свята діти розвішують біля каміна білі панчохи, і сподіваються, що вранці знайдуть там цукерки і горіхи.

прикмети

Прикмети традиційно пов'язані з прогнозом погоди на зиму і врожаю на наступний рік.

  • Який день на Миколу зимового, такий і на Миколу літнього (мається на увазі день Святого Миколая, який відзначається навесні - 22 травня).
  • У кожному році є два Миколи: до першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепло ніколи.
  • Якщо випаде великий іній - на хороший урожай хліба.
  • Якщо на Миколу піде дощ, то буде врожай на озимину.
  • Морозний день - на хороший урожай хліба та овочів.
  • З цього дня підходять другі морози - Миколині: "На Студеного Ніколу снігу навалить гору".
  • Якщо в день Миколи замітає слід, дорозі не стояти від Миколи до Різдва.
  • Скільки дає день Миколи снігу, стільки буде трави на Миколу літнього.

Що варто зробити в цей день

Допомогти нужденним

Згідно з переказами Святий Миколай завжди допомагав тим, хто потребував допомоги. Наслідуючи його приклад, в цей день необхідно допомагати близьким, роздавати милостиню, але не афішувати це. Вважається, що не варто в день пам'яті святителя відмовляти в допомозі тим, хто її попросить. Правда, позичати і давати в борг не слід. Краще почекати до наступного дня.

Подарувати подарунок

У День Святого Миколая завжди кладуть дітям під подушку солодкі подарунки: льодяники, цукерки, шоколад, пряники. Традиційним частуванням для цього дня вважаються миколайчики - медові пряники, прикрашені яскравою глазур'ю. Найпоширеніший варіант - випікання в формі дідка з бородою і в кожусі, але роблять пряники також у формі ангела, зірки, сонечка, півмісяця, півників, коників та ін. Подарочки кладуть вночі під подушку, але якщо не вийшло зробити такий сюрприз, не біда. Головне, щоб презент знайшов свого адресата.

Поспілкуватися з близькими

У цей день прийнято веселитися і намагатися не сваритися. Наші предки завжди влаштовували гуляння, накривали пишний стіл, запрошували гостей. День Святого Миколая вважається веселим святом і його потрібно проводити в радості. Зазвичай саме в цей день в містах України запалюють новорічну ялинку, День Св. Миколая відзначається ярмарками, концертами і народними гуляннями. Але з урахуванням нинішніх обставин є сенс цей день провести в колі сім'ї. Віруючі в цей день традиційно ходять до церкви і моляться святому Миколаю, просячи про добробут і заступництво. До Миколая Чудотворця прийнято звертатися в різних життєвих ситуаціях, в тому числі в період труднощів і хвороб.

У цей день треба віддати всі борги.

Потрібно молитися і відвідати церкву.

Що не можна робити

  • 19 грудня можна їсти рибу, але не можна їсти м'ясо, яйця та інші продукти тваринного походження.
  • Вважається, що в День Святого Миколая не можна давати в борг. Наші предки були упевнені, що позичальник разом з грошима може винести з дому удачу і везіння.
  • Церква не говорить про будь-які обмеження на виконання домашніх робіт. Але за народними звичаями, в цей день не можна займатися ремонтом, шити, прати.
  • В цей день слід утриматися від сварок з близькими - інакше в наступному році будуть погані відносини. Не можна в свято Миколая Чудотворця лаяти дітей.

Що не можна дарувати

  • Подарунок має бути "сімейним": не потрібно дарувати дитині сучасний гаджет, який тільки відштовхне від сімейного єдності, яке повинно панувати в День святого Миколая. Подаруйте малюкові щось корисне і домашнє.
  • Не даруйте великі і громіздкі подарунки. У православних було прийнято дарувати невеликі подарунки і класти солодощі під подушку.
  • Не варто дарувати коштовності, гроші. Микола Чудотворець був багатою людиною, але коли став сиротою - допомагав бідним і нічого не шкодував.