RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Савин день: історія, традиції і головні заборони 18 грудня

Щорічно 18 грудня православні християни шанують пам'ять святого Сави, який жив на території Палестини в V столітті. У християн прийнято молитися Саві про зцілення від хвороб, про здоров'я для дітей. Моляться цьому святому також, якщо хочуть завести дитину.

Святий Сава народився в 439 році, в дитинстві був відправлений батьками в Олександрію, потім став послушником в монастирі, а в 17 років був підстрижений в ченці. Уже в зрілому віці він на 5 років пішов від мирського життя в печери. До Сави почали ходити учні, на місці паломництва утворилася Велика Лавра. Сава, за переказами, зціляв людей і наставляв на шлях істинний.

Звичаї та традиції дня

У Савин день не прийнято було працювати, його слід було проводити в молитвах і богоугодних розмовах. Вважалося, що Сава продовжує Варварину роботу - морозить річки і озера, зміцнюючи зимові дороги і переправи. Також Саву називали "Сальник" тому що він нібито "усалював сніг". Також на Саву визначали, яка погода буде в найближчі дні - якщо вогонь в печі в цей день червоний, а поліна тріщать - значить, буде мороз. Якщо дим від вогню був волоком - вважалося, що це ознака негоди, а якщо стелився по землі - будуть снігопади.

Заборони дня

У день Сави не було прийнято ходити в гості, було введено заборону на "жіночу" роботу. 18 грудня не можна було лаятися, особливо тим, у кого в господарстві був кінь, щоб уникнути нещасних випадків на дорозі.

Раніше "Апостроф" розповідав про традиції Дня святої великомучениці Варвари.