RU  UA

Може залишатися в організмі: лікар вказала на важливий нюанс з повторними "зараженнями" COVID-19

Повторні випадки захворювання на коронавірус можуть вказувати на те, що COVID-19 може залишатися в організмі людини на тривалий час, якщо не назавжди.

Про це в ефірі програми "Один, Два і Ти" на телеканалі Апостроф TV заявила лікар-пульмонолог, завідувач інфекційного відділення Київської міської клінічної лікарні №17 Світлана Гук.

"Тобто, потрапляючи один раз, він (коронавірус, - "Апостроф") у нас залишається, як, наприклад, герпес. І він може активізуватися при імунних зниженнях через стреси або переохолодження. Це ще не довели, але все ще попереду", - зазначила вона.

Лікар нагадала, що для лікування COVID-19 не потрібні антибіотики, вони можуть тільки нашкодити, якщо коронавірус протікає без супутньої бактеріальної інфекції.

"Всі ніби шкодують свою печінку, але в такому випадку люблять їсти антибіотики. Ви вирощуєте в своєму організмі полірезистентні бактерії... Коли настане необхідність приймати антибіотики, велика ймовірність того, що вони просто можуть не подіяти", - підкреслила Гук.

Читайте детальніше в матеріалі "Апострофа": Головні міфи про коронавірус: лікар-пульмонолог розповіла, чого насправді варто побоюватися.