RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Головні міфи про коронавірус: лікар-пульмонолог розповіла, чого насправді варто побоюватися

Світлана Гук відповідає на головні питання по COVID-19

Світлана Гук відповідає на головні питання по COVID-19 Фото: Апостроф

Навколо пандемії коронавірусу ходить багато міфів, і часто вони несуть у собі небезпеку, адже неправильне уявлення про хворобу може коштувати життя. Лікар-пульмонолог, завідувач інфекційним відділенням Київської міської клінічної лікарні № 17 СВІТЛАНА ГУК в ефірі програми "Один, два і Ти" на телеканалі Апостроф TV розповіла, що дійсно є правдою, а що може нашкодити вашому здоров’ю.

— Серед українців ходить така беззаперечна теза, що ковід — це хвороба літніх людей. Якщо ти молодий, тобі нічого не загрожує. Це правда?

— На жаль, це не так. На своїй практиці я вже мала досить багато випадків захворювань саме молодих людей. Більше чогось хворіють чоловіки, але є й жінки молодого віку без супутніх захворювань і з досить несимпатичними результатами лікувань. Дякувати Богу, вони живі, але, тим не менш, вони були і є молоді люди без факторів ризику. Можу зробити поправку про дітей.

От діти дійсно дуже рідко хворіють важко. Вони мають невеличку температуру, нетривалу. Про дітей це правда. А от про літніх людей і про людей середнього та молодого віку — це неправда.

— При цьому діти також носії.

— Так, але щоби вони важко хворіли — дуже рідко, але буває.

— Теза друга: система Семашка краще за все порається з усіма хворобами. А Супрун — доктор смерті, яка розвалила медицину.

— Ви знаєте, я не скажу, що система Семашка найкраща. Але інших у нас не було. Вона хоча б була вибудована, вона працювала. У тому, що відбувалося останнім часом, були й позитивні зрушення, були такі дивні речі, як-от знищення фтизіатричної та санепідемслужби. Я трошки сумую за системою Семашка, вона була зрозуміла. Те, що зараз, — незрозуміло, і до чого воно прийде, коли воно втрясеться — невідомо.

— Третя теза: вірус не мав такого широкого поширення влітку, тож він боїться високих температур, треба просто пити гарячий чай і все мине. Гарячий чай вб’є вірус на слизовій оболонці і все.

— Якби він таки проникав до нас через ротоглотку, і ми пили той чай без кінця, можливо, у цьому був би якийсь сенс. Але ж вірус найчастіше проникає в організм через носоглотку, очі та ротову порожнину, звісно. Але ж ви не можете поставити собі крапельницю з гарячого чаю. Дійсно, віруси бояться високих температур, це правда. Але ж ви не можете створити у своєму організмі таку температуру загалом. Є така ж теза про алкогольні і спиртовмісні речовини. Мовляв, вірус вбивається спиртом, тож давайте гарненько вип’ємо, і буде все добре. Але це має бути певна концентрація у вашій крові, і будуть інші проблеми.

— Тим, хто вживає цинк і вітамін С, коронавірус не страшний.

— Він страшний усім, але, знаєте, тут є така межа. Люди або дуже його бояться й панікують, коли дивляться новини, і якось кожну новину сприймають дуже особисто. А є люди, які кажуть, що коронавірус — це видумка, і нічого такого немає. Правда посередині. Дійсно, він існує. Найчастіше люди хворіють більш-менш звичайним чином, як на вірусну інфекцію. Як ми завжди собі хворіли і виживали. Але випадки важкі зустрічаються. І боятися не треба. Але якщо ви розумієте, що у вас є симптоми гострого респіраторного захворювання, залишайтеся вдома й повідомте, будь ласка, свого сімейного лікаря. Тому що вірус дуже підступний, і дуже часто він дає різкі хвилеподібні зміни в негативний бік. Тут уже треба бути дуже реактивним, щоби не втратити час.

— Після яких симптомів ви вже маєте розуміти, що наступний крок — це госпіталізація?

— Усі мають мати пульсоксиметр. Саме приводом до госпіталізації є сатурація 92 і нижче. Тобто відчуття задухи в пацієнта може бути і психосоматичного плану, і внаслідок ураження нервових закінчень під час ковіду. Тож відрізнити справжню задуху, справжню нестачу кисню, справжню проблему з боку легень від інших видів задухи, допомагає пульсоксиметр.

Якщо ви захворіли, перші п'ять днів ви можете майже не турбуватися про свій стан, не буває ускладнень. Я не бачила, щоби до п'ятої доби від початку захворювання були якісь фатальні й навіть не фатальні ускладнення. Перші п'ять днів є вірусна інфекція, ви маєте лежати вдома й багато пити. Але якщо впала температура, і десь починаючи із сьомого дня ви маєте другу хвилю температури на рівні 39–39,5, яка погано збивається навіть при прийомі жарознижувальних препаратів — це теж погана ознака. Тут уже час здавати аналізи, але не бігти на КТ. КТ взагалі непотрібна річ, якщо у вас є діагноз коронавірусна інфекція.

— Чому маска від коронавірусу слабша за ту, яку ми вдягаємо під час фарбування. Вона може захистити?

— Фарбування — це пари. Вірус — це дрібненька, але частинка. Вона ж не сама по собі літає. Вона зазвичай розповсюджується з крапельками слини, білками. Вона більш велика і важка. Дійсно, нам не потрібно для захисту від коронавірусу носити такі щільні маски. Були нещодавно дослідження, які показали, що тришарові маски, за умови того, що середній шар буде з адсорбуючої тканини, достатні для того, щоби себе захищати назовні і всередині. Тобто десь 75 % захисту буде.

— Маска на вулиці потрібна?

— В цьому немає ніякого сенсу. Якщо ви наближаєтеся до скупчення людей, то це дійсно працює назовні. Тобто ви більше захищаєте оточуючих, ніж себе.

Фото: pixabay.com

— Відсоток смертності від коронавірусу близько п'яти, тож ця зараза не загрожує існуванню жодної нації. Отже, карантин не потрібен.

— Так кажуть люди, які ще самі не зіткнулися з вірусом, і їх родина ще не була в ситуації, коли треба шукати місце в стаціонарі. Ніхто не говорить про те, що ми всі загинемо. Але, якщо ми всі в короткий час захворіємо, то, по-перше, не впорається медична система. А по друге, не буде кому працювати, і це вдарить по економіці. Мова не йде про те, що карантин зупинить епідемію, він її розтягне. Якщо захворіють, наприклад, усі наші мільйони людей протягом двох тижнів, то нічого не буде працювати, лікарні захлинуться, лікарі теж захворіють. Тобто, хто виживе, той виживе. Якщо це розтягнути, то з цим простіше впоратися. От і все. Немає мети й можливості зупинити епідемію завдяки карантину.

— Багато ваших колег уже перехворіли на ковід?

— Я не знаю, багато чи мало. Але я була друга, мабуть, у нашій лікарні, хто хворів на ковід. Після того було потрошку. Може, не половина, але третина, мабуть, уже хворіла.

— Під час пандемії наші лікарі не лікують нікого, крім коронавірусних хворих. Тож під час карантину ми швидше повмираємо від інших хвороб, ніж від вірусу.

— Це неправда. У нашій лікарні, незважаючи на те, що вже відкрите інфекційне відділення, і вся лікарня має кисневу розводку, продовжує функціонувати відділення політравми. Тобто не дай Боже, хтось потрапить у ДТП, без ПЛР-тесту вас приймуть, вам допоможуть.

Так само по Києву розділені лікарні, які приймають різного профілю пацієнтів із недіагностованим ковідом. Є неврологічні, є терапевтичні відділення. Так, дійсно, трохи змінилися маршрути пацієнтів, але лікувальні заклади про це знають. Є лікарні, які надають допомогу не ковідним пацієнтам. Зараз скасували планові операції. Знаєте, викривлення носової перетинки доведеться, мабуть, відкласти. Але якщо йдеться про ургентну операцію — гострий живіт, апендицит, холецистит — то допомога буде надана.

— Після перенесеного ковіду легені отримують тяжкі ураження й більше ніколи не відновлюються.

— Частково правда. Якщо ми говоримо про важкі і вкрай важкі випадки, які побували в реанімації, і людина схильна до утворення фіброзної тканини, то досить вірогідно, що повного відновлення не відбудеться. Але частіше за все, оті матові скельця, які ми бачимо на комп’ютерних томограмах, повністю відновлюються.

Раніше не було практики робити КТ під час вірусної інфекції, наприклад, при грипі. У 2009 році ми мали епідемію, тоді не було такої практики — усім робити КТ. Але я впевнена, якщо його робили б усім, то бачили б оці вірусні враження легень. Але потім проходить від трьох до шести місяців, і вони дійсно повільно розсмоктуються — найчастіше легені відновлюються повністю.

— Що гірше: 20 років палити чи раз перехворіти на коронавірус?

— Неоднозначне питання. Тут треба ставити філософське питання про здоров’я людей. Ви не можете захистити себе від будь-якої вірусної інфекції, від того, що вона буде протікати важко. Ви не можете себе застрахувати ані від дефолту, ані від ДТП. Але поважайте своє здоров’я: нащо палити, якщо ви знаєте, що це шкодить? Якщо ви себе не дуже поважаєте, їсте що попало, палите, не спите нормально, то як ви потім можете вважати, що ваш організм зустріне інфекцію озброєним? Це трошки нелогічно. Бережіть себе з усіх сторін, а там — як Бог дасть.

— Сьогодні побачив чергову зраду: начебто, якась із наших нервових тканин може бути уражена коронавірусом та дати ускладнення на центральну нервову систему. Чи це правда?

— Це правда. Є навіть психічні розлади на фоні ковіду. Були навіть суїцидальні випадки, скоєні пацієнтами.

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

— Це під дією вірусу чи паніки?

— І те, й інше. Але я думаю, що вірус теж має вплив, і це описується. Воно накладається, можливо, якщо б не було паніки, то не було б таких випадків. Але ці пацієнти тривожні, депресивні. Є навіть ураження не тільки психічного плану, а й нервових закінчень, на кшталт відсутності нюху. Це теж ураження нервових закінчень. Воно відновлюється, але нервова тканина сприйнятлива до цієї інфекції.

— COVID-19 — це штучно виведений вірус. І взагалі це біологічна зброя.

— Це прикольно, я б могла цю тему трошки розвивати, а потім фільм зняти. Може, і так. Якщо б це була біологічна зброя, вона мала би бути більш летальною. Якщо була мета залякати людей — то вийшло гарно, але знов таки, це не сам ковід, а інформаційне поле навколо нього. Я не думаю, що це біологічна зброя — якщо це так, то вона досить невдала — а психологічна.

— А ковід, як засіб продати більше вакцин, це рентабельно?

— Ну, почекайте. Продають більше й гормонів, й антибіотиків. Зараз усе продається під виглядом ковіду, крім нерухомості, здається. Знаєте, є якась ситуація, яку роздмухують, а потім уже з’являються оці бізнес-п’явочки.

— Ковідом можна перехворіти лише один раз.

— Я дійсно маю два епізоди у своєму особистому житті підвищення імуноглобуліну М і паралельно позитивних ПЛР. Це було з різницею в чотири місяці, тож вважається, що це було повторне зараження. З того часу, як почали фіксуватися повторні зараження у світі, говорилося про те, що це, можливо, не повторні зараження, а що цей вірус може персистувати в нашому організмі. Тобто, потрапляючи один раз, він у нас залишається, як, наприклад, герпес. І він може активізуватися під час імунних знижень через стреси чи переохолодження. Це ще не довели, але все ще попереду.

— Якщо в людини астма, то вона не переживе коронавірус.

— Це взагалі неправда. Я ж пульмонолог за фахом, і все своє робітниче життя в цій лікарні я працювала саме пульмонологом — тобто з пацієнтами з астмами, з хронічними обструктивними захворюваннями. Я вже думала, що потроху вони почнуть до нас поступати. Але за весь час із серпня в нас було лише два пацієнти з астмою, і вона в них не загострилася під час ковіду. Тож я майже не бачу астматиків чомусь серед наших пацієнтів.

Фото: pixabay.com

— Той, хто контактував із хворим, незалежно від результатів ПЛР, є безсимптомним носієм та небезпечним для оточуючих.

— Це неправда. Взагалі є така схема, якщо був контакт — іти на самоізоляцію. Це взагалі ідеальна схема. Я думаю, що на сьогодні кожен із нас контактує із ковідним хворим. Але якщо всі підуть на самоізоляцію — економіка зупиниться. Це правильна, але не життєва система. Це не регламентовано, і, можливо, з мого боку не доцільно це казати, але це моя думка. Якщо ви маєте контакт із ковідним пацієнтом, але ви працюєте, то, будь ласка, більш уважно ставтеся до маскового режиму, мийте руки, не спілкуйтеся із людьми близько, але продовжуйте працювати.

Я не знаю, якщо всі підуть на самоізоляцію, то навіть лікарі не можуть стільки лікарняних виписувати. Спочатку так і було, але коли в нас хворіє стільки людей, і ми ще закриємо на лікарняний усіх контактних, то просто не витримаємо. Ми не настільки багата країна. Тож, якщо ви маєте контакт, одягайте маску та контролюйте температуру. За перших ознак захворювання ви залишаєтеся вдома і здаєте ПЛР. Є багато випадків, коли хворіє вся родина, а хтось один не захворів. Буває навпаки. Я не думаю, що ми можемо дозволити собі ізолювати всіх через контакт.

— Коронавірус більш за все небезпечний для тупих.

— Чесно кажучи, я думаю, що тупим у житті трохи легше, ніж розумним. Це мій особистий досвід, і я не думаю, що ковід — це виняток.

— Якщо в мене задишка, то мені потрібна штучна вентиляція легень.

— Якщо у вас задишка, то треба з’ясувати чи це об’єктивно вона. Тут у нагоді стає пульсоксиметр. Міряти треба на теплих пальцях — підмізинний чи мізинець — і не мати лаку на нігтях. Якщо ви бачите, що сатурація знижується день за днем, а ви хворієте на ковід, то частіше лягайте на живіт. Якщо розвивається ота сама пресловута вірусна пневмонія — це не зовсім правильний термін — то найчастіше вражаються задні відділи легень. Коли ви лежите на спині, ви погіршуєте кровопостачання й оксигенацію цих відділів. Тобто лягання на живіт — це не прикол, це дійсно працююча штука. Це називається прон-позиція, вона має свої фізіологічні пояснення, і цим треба користуватися.

Але щоби дійти до ШВЛ, треба пройти всі стадії кисневої залежності. Можливість давати пацієнту кисень дуже різна, починаючи від подачі через носові канюли. Якщо цього не вистачає, то ми даємо маску — або маску з резервуаром, або маску СіПАП. ШВЛ іде в останню чергу, це вже крайні випадки.

— Що взагалі з киснем? Його достатньо?

— У нас у лікарні достатньо. Я думаю, що це не всюди, як би нам не казали. Але не так швидко можна ту розводку зробити й налагодити його виробництво. Я не знаю, чому це не робили, чому не збудували декілька нових кисневих станцій, заводів. Але є, як є.

— Треба, щоб усі перехворіли, тоді історія з вірусом закінчиться сама по собі, бо вірус слабшає від носія до носія.

— У цьому є правда, тому що епідемія закінчується тоді, коли ми набуваємо колективного імунітету. Має перехворіти в середньому від 60 % до 80 % населення.

— Як швидко ми переможемо коронавірус, якщо завтра випустять вакцину? Через скільки місяців ми зможемо її отримати та вакцинуватися?

— Я думаю, що не дуже швидко ми зможемо її отримати. Але знову таки, який буде від того результат, я не можу зараз сказати. Навіть такі гіганти як Pfizer заявляють про ефективність протягом трьох місяців. Це трохи сумний результат.

Але як воно буде? Можливо, хтось іще підтягнеться з вакцинами, які будуть обіцяти нам більш стійкий імунітет. Поки це все не почнеться, я не можу вам сказати. У двох напрямках може йти така фармакологічна боротьба з вірусом –пошук ліків та пошук вакцини. Тобто ліками ми можемо лікувати захворілих, а вакцинами вакцинувати тих, хто ще не хворів. Поки що жодна з ланок не дає нам такого спокою.

— Краще як слід пропити антибіотики. Вони точно впораються з ковідом краще за імунітет, бо їх робили розумні люди.

— Розумним людям хочеться сказати, що коронавірус — це вірус. А бактерії, з якими справляються антибіотики, це бактерії. Це геть різні мікроорганізми, вони не перетинаються аж ніяк. На вірусні інфекції антибіотики, у найкращому випадку, не подіють. Антибіотики треба приймати, якщо вже є ознаки бактеріальної інфекції. Якщо цього немає, ви лупите по своїй печінці. Усі начебто жаліють свою печінку, але в такому випадку люблять їсти антибіотики. Ви вирощуєте у своєму організмі полірезистентні бактерії. Тобто ви приймаєте антибіотики, а бактерії теж хитрі, вони виробляють ферменти, які розщеплюють антибіотики, та стають нечутливими до них. Коли настане необхідність приймати антибіотики, велика вірогідність того, що вони просто можуть не подіяти. Не вживайте, будь ласка, при вірусах антибіотики.

Фото: pixabay.com

— Чи правда, що в деяких країнах антибіотики не є у вільному продажі?

— Так. Хочеться законопроект про заборону вільного продажу антибіотиків, гормонів і навіть кроворозріджувальних сильних препаратів. Коїться така дурня, за яку ми потім будемо платити і платити. Краще візьміть "Гідазепам", заспокойте нервову систему, послухайте розумних людей, порадьтеся зі своїм лікарем. Не можна антибіотики приймати заради спокою.

— Всі місця в лікарнях уже забиті, тож на госпіталізацію вже можна не розраховувати.

— Вони то забиті, але ж вони оновлюються. Люди виписуються. Вони ж там не прописалися на все своє життя. Дійсно, у нас у лікарні на ранок було 9 місць. На ці 9 місць сьогодні приїдуть 9 нових людей. Завтра знову буде виписка. Дійсно, лікарні зайняті, але потік пацієнтів іде.

З цією ситуацією жодна країна не справилася на п’ять, бо це велике навантаження. Чому ми казали про карантин? Тому що навіть багата країна з достатньо розвиненою медичною системою не справляється просто через кількість. У нас медицина не найгірша, я вважаю. Чесно. І лікарі в нас не найгірші.

— Тобто країн із позитивним досвідом у принципі немає?

— Ні.

— В окремих регіонах хвороба вже вирує, просто уряд ховає від нас правду. Ви спілкуєтеся з колегами з інших регіонів?

— Я не знаю ту статистику. Вірус всюди буяє. Покажіть мені ті регіони, де він не буяє. Немає такої статистики, що десь класно. Всюди карантин, всюди погано.

— Хвора людина з відкритим носом над маскою — це вбивця. Скільки взагалі така людина може накоїти біди?

— Є люди, які примудряються заражати десятки людей навколо себе, а в середньому — близько чотирьох. Усе залежить від активності того штаму вірусу, який пацієнт має, та від того, наскільки він активно чхає та кашляє й ділиться цим з оточенням. Тобто залежить від того, наскільки багато вірусу виділяється, і наскільки цей вірус агресивний.

— Лікарі отримують доплати за коронавірусних хворих, тож пишуть липові діагнози й отримують 4800 гривень.

— Я не знаю, мені повірять, якщо я скажу, що це неправда й такого геть не було? Я можу розказати про ті 300 %, які нам дають. То відсотки лише за той час, коли я знаходжуся в червоній зоні. Тобто мені зарплату не помножили на три, а доплачують лише за той час, коли я перебуваю в інфекційному блоці. Ми дійсно маємо надбавки від міста, ми маємо надбавки за потужність роботи, але за кількість ковідних пацієнтів нам нічого не нараховують. Коли я заходжу в червону зону, я пишу, коли я зайшла та вийшла. Й ось за цей період часу мені дійсно платять 300 %. Є ще окремі доплати, але це геть не на пацієнта йде. Це просто йде з міста.

— Ви вірите, що світ майбутнього може бути в онлайні? Що через цю хворобу ми будемо сидіти вдома, усе зміниться, вулиці стануть порожніми?

— Знаєте, можу повірити. Можливо, я собі дозволяю такі фантазійні розваги, але можу.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто