RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Археологи виявили в окупованому Криму стародавній водопровід

Під час археологічних розкопок, які проводилися перед прокладкою інженерних комунікацій для Свято-Володимирського кафедрального собору на території музею-заповідника "Херсонес Таврійський" в анексованому Росією Севастополі, було виявлено залишки стародавньої водопровідної системи, яка існувала в Середньовіччі або ще в античні часи.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на заступника директора музею-заповідника Тетяну Сарапулкіну.

За її словами, раніше інформація про головній площі городища була відома вченим тільки за матеріалами розкопок, проведених понад 100 років тому. Під час останніх охоронних розкопок була підтверджена трасування, що позначає стародавні об'єкти площі в середньовічний період. Крім того, були виявлені дві нитки водовідведення та водопроводу, які йшли паралельно один одному.

"Водопровід в трубі, керамічній. Також - водовідвід, викладений як канал: камінь, кераміка і зверху накрито плитами; є сліди, які дозволяють зробити висновок, що його вже розкривали - можливо, під час минулих археологічних розкопок", - уточнила Сарапулкіна.

За її словами, точно датувати ці комунікації вченим поки не вдалось. Можливо, вони були прокладені в античний або середньовічний період.

Як повідомляв "Апостроф", в окупованому Криму поблизу Керчі археологи розкопали комплекс давньої виноробні на місці античного міста Парфенія, яке входило до складу Боспорського царства.