RU  UA

Нові подробиці в справі Шеремета та виплати підприємцям - головні новини 4 січня

До вбивства журналіста Павла Шеремета можуть бути причетні білоруські спецслужби, держава виплатила підприємцям одноразову допомогу на суму понад 3,5 млрд гривень, а на Полтавщині мітингувальники перекрили трасу міжнародного значення Київ-Харків. Про це й не тільки - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Справа Шеремета

У справі про вбивство журналіста Павла Шеремета з'явилися нові подробиці. До Національної поліції потрапили документи та аудіозаписи, які можуть вивести на реального замовника. У МВС наголосили, що ці документи не вплинуть на статус обвинувачення Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь.

Запис, оприлюднений журналістами, датований 2012 роком. На ньому чути голоси трьох чоловіків, в одному з яких упізнали колишнього голову КДБ Вадима Зайцева. Інші ж, на переконання журналістів, належать співробітникам комітету. На плівках спецслужбовці обговорювали ліквідацію політичних опонентів. За даними з плівок, завдання про вбивство політичних опонентів поставив сам Олександр Лукашенко та виділив на ці заходи 1,5 млн доларів.

Серед названих імен було і ім'я Павла Шеремета, який на той час жив у Росії. Його вбивство мало бути схожим на випадковість та водночас стати сигналом.

Виплати ФОПам

На виплати підприємцям та найманим працівникам, чия господарська діяльність постраждала внаслідок карантинних обмежень, витратили понад 3,5 млрд бюджетних коштів. Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Одноразову допомогу у розмірі 8 тисяч гривень уже отримали 456 тисяч громадян. Усього по допомогу звернулися понад 480 тисяч осіб.

Кошти не перерахували тим, хто зареєструвався в останні дні минулого року. Утім, за словами Шмигаля, одноразову допомогу вони зможуть отримати у першій половині січня.

Протест на трасі "Київ-Харків"

У Лубнах Полтавської області мітингувальники перекрили дорогу міжнародного значення. Люди зупиняли рух трасою "Київ-Харків". Протестувальники ходили пішохідним переходом, не дозволяючи автомобілям проїхати об'їздним шляхом. Люди вийшли на дорогу через вартість доставки газу та готові виходити, допоки тарифи не знизять.

З 1 січня зросла ціна за розподіл природного газу. Вартість цієї послуги в Лубнах виявилася найвищою в Україні. Вона становить 2,62 грн за один кубометр на місяць. Враховуючи новий тариф, люди будуть змушені додатково платити 879 гривень щороку.